StoryEditor

Do sporu medzi Ruskom a koncernom Shell sa zamiešala aj EK

19.09.2006, 19:03
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) sa zamiešala do sporu medzi Ruskom a ropným koncernom Royal Dutch Shell. Eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs dnes k odobratiu ekologickej licencie pre miliardový projekt Sachalin-2 povedal: "Beriem túto informáciu veľmi vážne." Piebalgs vyzval ruské úrady, aby jednoznačne predložili svoje výhrady týkajúce sa ekologických vplyvov koncernu a aby Shellu dali primeraný čas na nápravu.
Ruská strana odôvodnila odobratie povolenia pre Shell porušením ekologických predpisov pri realizovaní projektu Sachalin-2, zameraného na sprístupnenie ložísk ropy a plynu v pobrežných vodách ostrova. Moskva tiež pohrozila odobratím ťažobnej licencie ropným koncernom Exxon Mobil a Total. K tomu Piebalgs uviedol, že bez presných pravidiel budú investície do nových energetických projektov veľmi problematické. Toto vytvára neistotu aj vzhľadom na svetové zásobovanie energiou.
Eurokomisár ruskej strane nepriamo pohrozil následkami pri predaji ropy a plynu na európskom trhu. Energetické partnerstvo medzi Európskou úniou a Ruskom je založené na určitých hlavných bodoch, ako je otvorenosť a spoľahlivosť uviedol Piebalgs a dodal: "Toto platí rovnako pre firmy z EÚ pri investovaní v Rusku ako pre právo ruských firiem voľne predávať plyn a ropu v EÚ."
Piebalgs pochybuje, že ruské úrady vyriešia túto záležitosť rýchlo a uspokojivo. Eurokomisár chce písomne ruskému ministrovi energetiky ponúknuť svoju pomoc. Shell zdôraznil, že žiadne ekologické predpisy neporušil a že neexistuje žiaden dôvod pre odobratie ekologického povolenia.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:10