StoryEditor

Rusko v úsilí dostať sa do WTO ustupuje USA

20.02.2006, 12:39
Autor:
TASRTASR

Ruská vláda v úsilí dosiahnuť súhlas USA pre vstup do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) ustupuje z tvrdých podmienok pre podnikanie cudzincov v ruskom bankovom a poisťovacom sektore. V ruských bankách budú môcť zahraniční investori v budúcnosti zvýšiť podiel z terajších 25 na 50 % a v poisťovniach z 15 na 50 %. Avšak ruská vláda aj naďalej trvá na tom, že zahraničné banky si v krajine nesmú otvárať filiálky.
"A to preto," povedal ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii začiatkom tohto mesiaca v Moskve, "lebo ich pobočky by neumožňovali kontrolovať toky kapitálu v Ruskej federácii".
Na ruskom poisťovacom trhu podniká 6 zahraničných spoločností, okrem iných aj Mitsui Sumitomo Insurence, ACE Group a AVIVA. Zahraničné poisťovne sa doteraz venovali len životnému poisteniu, ale v poslednom čase začali poisťovať aj motorové vozidlá.
Gazeta.ru sa domnieva, že najnovším ústupkom ruskej vlády požiadavkám Američanov sa dáva cudzincom v bankách krajiny možnosť, aby zohrávali aktívnejšiu úlohu pri akvizíciách a spájaniach úverových ústavov a poisťovní, ktorých je v krajine vyše 1 000.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:06