StoryEditor

Holandsko otvára svoj pracovný trh 8 novým členským krajinám EÚ

29.04.2007, 10:48
Autor:
TASRTASR
Európska komisia (EK) víta rozhodnutie Holandska, ktoré v piatok oznámilo, že otvára svoj pracovný trh občanom ôsmich nových členských krajín Európskej únie.

Ide o krajiny, ktoré vstúpili do EÚ v máji 2004, možnosť pracovať v Holandsku tak budú mať aj slovenskí občania. Holandsko sa tým stáva v poradí deviatym štátom pôvodnej európskej pätnástky, ktorý zrušil tieto obmedzenia.

Po rozšírení EÚ 1. mája 2004 dostala pôvodná európska pätnástka možnosť aplikovať sedemročné prechodné obdobia pre otvorenie pracovného trhu občanom ôsmich z desiatich nových krajín. Na Cyprus a Maltu sa obmedzenia nevzťahovali. Prechodné obdobia môžu trvať maximálne do roku 2011, pričom majú podobu 2+3+2 roky.

Len Švédsko, Británia a Írsko sa rozhodli nevyužiť možnosť prechodných období a svoje pracovné trhy otvorili ihneď po rozšírení EÚ. Ostatné krajiny v obavách z prílevu lacnej pracovnej sily z východnej a strednej Európy pristúpili k obmedzeniam.

Ich prvá fáza sa skončila 1. mája minulého roka, keď sa k prvým trom krajinám s otvoreným trhom práce pridali ďalšie štyri - Španielsko, Portugalsko, Fínsko a Grécko. V júli tak urobilo aj Taliansko.

Komisár pre zamestnanosť a sociálne otázky Vladimír Špidla ocenil rozhodnutie holandskej vlády a zdôraznil, že z otvorenia pracovného trhu bude profitovať holandská ekonomika i krajina ako celok.

(spravodajkyňa TASR Monika Poláková)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:31