StoryEditor

Rast svetovej ekonomiky sa mierne spomalí

05.06.2007, 18:12
Autor:
TASRTASR

Rast svetovej ekonomiky by sa mal mierne spomaliť. Vyplýva to z dnes zverejnenej prognózy švajčiarskeho inštitútu Prognos.
Inštitút očakáva, že po vlaňajšom raste 4,1 % dosiahne miera expanzie svetového hospodárstva v tomto a budúcom roku vyše 3 %. Pokles dopytu zo strany USA by mala kompenzovať priaznivá vnútorná dynamika ostatných regiónov. Uvádza sa to v správe inštitútu venovanom svetovej ekonomike, ktorú dnes predstavil v Berlíne.
Podľa inštitútu v dohľadnom horizonte neskončí investičný boom v ázijských ekonomických centrách. V roku 2020 by na dnešné priemyselné krajiny malo pripadať iba okolo 40 % rastu svetového hospodárstva. Naopak, na rozvojové a transformujúce sa ekonomiky až dve tretiny. "Iba príspevok Číny bude zodpovedať príspevku USA a Európskej únie dokopy. India bude mať v roku 2020 z hľadiska globálneho rastu rovnaký význam ako Európska únia," uviedol obchodný riaditeľ inštitútu Christian Böllhoff.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 17:06