StoryEditor

Poslanci posunuli do druhého čítania novelu živnostenského zákona

09.05.2007, 17:35
Autor:
TASRTASR

Vytvorenie siete jednotných kontaktných miest (JKM) pre živnostníkov sústreďujúcich administratívne postupy spojené s podnikaním do jedného centra predpokladá novela zákona o živnostenskom podnikaní, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Právna norma by zároveň mala obmedziť počet predmetov činnosti na jednom živnostenskom oprávnení, zmeniť výšku správnych poplatkov pri jeho vydávaní a zakladá aj zmeny v uznávaní odbornej kvalifikácie živnostníkov.
Na živnostenskom liste, príp. koncesnej listine by mal byť podľa novej úpravy uvádzaný už iba jeden predmet podnikania. Pre každý predmet činnosti tak bude potrebné vydať osobitné živnostenské oprávnenie, ktoré sa bude aj osobitne spoplatňovať. Tieto zmeny sa budú týkať len nových živnostenských listov. V súvislosti s obmedzením počtu predmetov podnikania ministerstvo zároveň navrhuje znížiť správne poplatky za vydanie živnostenského oprávnenia. V prípade živnostenských listov z dnešných 1 000 Sk na 100 Sk, v prípade koncesných listín z 2 000 Sk na 1 000 Sk.
Vytvorením siete JKM by sa zasa mali zjednodušiť administratívne postupy pri začatí živnostenského podnikania. Najpodstatnejšou úlohou kontaktných miest bude sústredenie administratívnych postupov spojených s podnikaním do jedného centra. Pri ohlasovaní živnosti umožní JKM podnikateľovi splniť si daňovú registráciu k dani z príjmov či prihlásiť sa do systému zdravotného poistenia. JKM budú poskytovať aj informácie o všeobecných a osobitných podmienkach prevádzkovania živností, ktoré však nebudú mať charakter právneho poradenstva. Služby vykonávané týmito kontaktnými miestami, ktoré budú fungovať na súčasných obvodných živnostenských úradoch, budú pritom bezplatné.
Do novely živnostenského zákona ministerstvo vnútra zapracovalo tiež európsku smernicu o uznávaní odborných kvalifikácií, čo podľa rezortu umožní získať živnostenské oprávnenie širšiemu okruhu žiadateľov.
"Napríklad trojročná prax už nebude podmienkou získania oprávnenia pri remeselných činnostiach," spresňuje predkladateľ. Osoby s najmenej desaťročnou praxou budú zasa môcť získať živnosť na remeselné činnosti aj bez požadovaného vzdelania.
Návrh novely prináša napr. aj zrušenie vedenia inšpekčných kníh, či nahradenie doterajších zoznamov živností v prílohách zákona novými. "Dôvodom sú transpozície európskych smerníc a novelizácia mnohých domácich zákonov," vysvetľuje ministerstvo. K viacerým zmenám má dôjsť najmä v kategóriách viazaných a remeselných činností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 18:21