StoryEditor

V regióne Kokavy nad Rimavicou plánujú s výstavbou novej vodnej elektrárne

06.10.2005, 19:05
Autor:
TASRTASR

Prezentácia výsledkov niekoľkoročného ročného výskumu v oblasti životného prostredia je cieľom dnešného stretnutia zástupcov Slovenských elektrární (SE), a.s., s vedením samospráv v regióne Kokavy nad Rimavicou. Neďaleko obce sa totiž v budúcnosti počíta s výstavbou prečerpávacej vodnej elektrárne, ktorá bude využívať zdroj energie z rieky Ipeľ.
"Stretnutia zástupcov elektrární s tunajšími samosprávami sa konajú každoročne," povedal TASR Vladimír Vázal z útvaru prípravy investícií klasických vodných elektrární SE. "Teraz však pôjde o zhrnutie doterajších štúdií v oblasti dosahov na životné prostredie," dodal. Štúdie posudzujú dosah tohto rozsiahleho projektu na tamojšiu flóru a faunu, ako aj na život ľudí. Kvôli výstavbe elektrárne sa bude musieť napríklad vysťahovať zhruba 130 obyvateľov obce Ďubákovo.
Myšlienka výstavby prečerpávacej elektrárne na Ipli je stará viac ako 20 rokov. Prvé projekty z konca 80. rokov 20. storočia hovorili o začatí výstavby v roku 1996 a ukončení v roku 2005. Náklady boli vyčíslené na približne 6 miliárd Sk.
Podľa Vázala však ani dnes nie je isté, kedy sa začne stavať. "Všetko závisí od toho, čo energetická sústava štátu vyžaduje, a tiež od návratnosti projektu," uviedol. Ako však dodal, zdroj je projektovaný na takú veľkosť, ktorú by Slovensko nedokázalo celkom využiť a energia z neho by sa mohla predávať i do zahraničia.
Náklady na elektráreň, ktorá by bola schopná v hornej nádrži načerpať až 20 miliónov kubických metrov vody, sú dnes odhadované na asi 20 miliárd Sk. Výkon štyroch turbín by bol spolu 600 MW, čo by bolo porovnateľné z výkonom prečerpávacej vodnej elektrárne na Čiernom Váhu. Prácu by v nej našlo asi 80 ľudí. "Pri jej výstavbe, ktorá sa plánuje na asi päť rokov, by však našlo zamestnanie ďalších zhruba 3 000 ľudí," dodal Vázal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 17:07