StoryEditor

O dostavbe Mochoviec by sa malo definitívne rozhodnúť v lete 2007

04.05.2006, 15:00
Autor:
TASRTASR

Slovenské elektrárne (SE), a. s., ovládané talianskou spoločnosťou Enel, by mali začať dostavbu 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) v priebehu roka 2008. Dokončenie oboch blokov by malo trvať asi štyri a pol roka. Na konferencii o jadrovej energetike a východiskách energetickej bezpečnosti SR, ktorá sa dnes koná v Bratislave, to uviedol vedúci pracovného tímu Enelu Giancarlo Aquilanti.
Enel v súčasnosti pracuje na štúdii realizovateľnosti projektu, ktorá bude dokončená najneskôr do konca apríla budúceho roka. "Chceme dokončiť Mochovce, ale musíme krok za krokom zrevidovať projekt a predložiť ho aj s úpravami na schválenie slovenským orgánom," poznamenal Aquilanti. Záverečné rozhodnutie o dostavbe Enel očakáva v lete 2007. Nasledovať by mal asi 9-mesačný proces tendrov na výber dodávateľov a po ňom samotná výstavba blokov.
Podľa názoru Vladimíra Slugeňa zo Slovenskej nukleárnej spoločnosti (SNUS) sú 4 roky na dostavbu dvoch blokov EMO príliš dlhý čas aj vzhľadom na to, že do nich treba inštalovať prevažne iba technologické zariadenia. Stavebná časť je rozostavaná na 70 %, technologická na 30 %. Sprevádzkovaním blokov až po roku 2011, kedy vyprší termín povolenia na spustenie, Enel navyše podľa Slugeňa berie na seba možné riziko plynúce z nových pravidiel.
Podľa pôvodného projektu EMO pozostáva zo 4 blokov typu VVER-440. Tretí a štvrtý blok priamo nadväzujú na prevádzkovaný 1. a 2. blok a môžu využívať už vybudované a sprevádzkované spoločné pomocné systémy. Súčasná hodnota rozostavaného diela predstavuje 19,8 miliardy Sk. Výstavba bola utlmená v roku 1992.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 20:31