StoryEditor

Výhľad ekonomického rastu eurozóny zostáva silný

18.12.2006, 15:10
Autor:
SITASITA

Tempo ekonomického rastu eurozóny by sa malo v roku 2007 oproti tomuto roku zmierniť pre oslabenie amerického dolára, zníženie celosvetového dopytu a zvýšenie daní v Nemecku. Napriek tomu však výhľad rastu ekonomiky eurozóny zostáva silný. V pondelok to uviedla Európska komisia (EK). Podľa štvrťročnej správy EK, ekonomický rast 12-člennej menovej únie, ktorý sa v tomto roku očakáva na úrovni 2,6 %, čo je najvyššia miera rastu za posledných šesť rokov, podporí najmä domáci dopyt. Predpoveď je v súlade s tohtoročnými aj budúcoročnými očakávaniami, ktoré predpokladajú ekonomický rast v roku 2007 na úrovni 2,1%. V minulom roku predstavoval ekonomický rast eurozóny 1,3 %.
Súčasné oslabovanie dolára voči európskej mene pravdepodobne nebude mať veľký dosah na európskych exportérov a mal by prispieť k systematickému zníženiu ekonomickej nerovnováhy. Úrokové sadzby eurozóny zostávajú na pomerne nízkej úrovni aj po sérii zvyšovania sadzieb od decembra 2005, ktorá "mala zaistiť, že stredno až dlhodobý výhľad inflácie zostane pevne ukotvený." Správa zároveň zhodnotila, že štrukturálne reformy v mnohých krajinách eurozóny začínajú prinášať ovocie, znižujú mieru nezamestnanosti a ekonomický rast je vďaka tomu udržateľnejší.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:28