StoryEditor

J. Malchárek je spokojný s priebehom procesu privatizácie SE

14.10.2005, 17:01
Autor:
TASRTASR

Minister hospodárstva Jirko Malchárek je spokojný s postupom prác smerujúcich ku closingu transakcie s talianskou spoločnosťou Enel, ktorá sa má stať nadobúdateľom 66-% balíka akcií Slovenských elektrární, a. s., (SE). TASR to uviedla Dagmar Hlavatá z referátu pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou Ministerstva hospodárstva (MH) SR.
Jedna z podmienok, naplnenie ktorých stojí v ceste definitívnemu vstupu Enelu do SE, bola splnená dnešným schválením strategického investičného plánu vo Výkonnom výbore Fondu národného majetku (FNM) SR za účasti ministra Malchárka. "Investičný plán okrem iného obsahuje zámer Enelu investovať do rozvoja SE značné finančné prostriedky, a to do konkrétnych projektov, ktoré zabezpečia Slovensku väčšiu autonómiu vo výrobe elektriny a posilnia postavenie SE na trhu s energiou vo východnej a strednej Európe," poznamenala Hlavatá.
Ako pokračovala, cieľom investičného plánu je zabezpečiť najvyšší európsky štandard kvality pre akcionárov, odberateľov a konečných spotrebiteľov. "Tento dokument tvorí základný rámec, ktorého zámery budú súčasťou následných zmluvných vzťahov," dodala Hlavatá.
Ukončenie predaja 66-% balíka akcií SE je naplánované na koniec tohto roka. Okrem investičného plánu medzi odkladacie podmienky transakcie patrí aj vyčlenenie atómových elektrární V1 a A1 v Jaslovských Bohuniciach, vyraďovacieho závodu VYZ, vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy a novelizácia zákona o zadnom palivovom cykle.
SR podpísala s Enelom zmluvu o predaji 66 % akcií SE vo februári tohto roka. Talianska spoločnosť sa zaň zaviazala zaplatiť 840 miliónov EUR, v prepočte asi 32,7 miliardy SKK. Koncom februára Enel už previedol na viazaný účet v prospech SR zálohu 168 miliónov EUR.
(1 EUR = 38,941 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:25