StoryEditor

Elektronické mýto by mohlo byť zavedené od roku 2007

22.02.2006, 17:42
Autor:
TASRTASR
Národná diaľničná spoločnosť by teoreticky mohla prejsť na elektronický systém výberu mýta od roku 2007. Definitívny termín spustenia systému však závisí od schválenia zákona o elektronickom výbere mýta v Národnej rade.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) by teoreticky mohla prejsť na elektronický systém výberu mýta od roku 2007. Definitívny termín spustenia systému však závisí od schválenia zákona o elektronickom výbere mýta v Národnej rade (NR) SR. Po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu to uviedol minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič.
Spomínaný zákon dnes schválila vláda, hlasovaním v parlamente by podľa Prokopoviča mohol prejsť ešte v tomto volebnom období. Do praxe však bude implementovaný až povolebnou vládnou garnitúrou. "Niektoré kroky, ako širší výber, resp. oznámenie v periodikách vrátane medzinárodných o tom, že sa bude konať výber, môžeme urobiť hneď po schválení v NR SR," poznamenal Prokopovič.
Scenár, ktorý chcel presadiť súčasný rezort dopravy, počíta so zavedením elektronického mýta na diaľniciach a rýchlostných komunikáciách. Od januára 2007 by týmto spôsobom boli spoplatnené nákladné autá nad 3,5 tony, od roku 2009, prípade 2010 aj osobné automobily. "Neuvažujeme pri cestách I. triedy s tým, že tam by sme zamedzili vstup ťažkých kamiónov administratívne značkami podobne ako napríklad v Rakúsku," pokračoval Prokopovič. Zavedenie elektronického mýta do praxe by podľa neho zvýšilo ročné príjmy NDS o 4,5 až 5 miliárd Sk, pričom tá v roku 2005 za užívanie diaľnic vybrala 1,5 miliardy Sk.
Elektronický výber mýta sa vypočíta z dĺžky prejazdenej vzdialenosti po vymedzenom úseku cesty a sadzby podľa kategórie vozidla. Na určenie polohy vozidla a realizáciu transakcie automatického odúčtovania mýta bez zastavenia vozidla slúži elektronický prístroj umiestnený alebo zabudovaný vo vozidle, palubná jednotka. Platiteľ mýta má palubnú jednotku umiestniť a aktivovať.
Sadzby mýta za 1 kilometer cesty budú stanovené pre jednotlivé kategórie vozidiel podľa ich celkovej hmotnosti, počtu náprav a emisnej triedy vozidla. Systém výberu mýta musí umožniť úhradu mýta pred jazdou nielen pravidelným, ale aj občasným užívateľom platbou v hotovosti, alebo platobnými kartami na zriadených platobných miestach. Vybudovať platobné miesta má správca výberu mýta - NDS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:31