StoryEditor

Rakúsko žiada dôkladnú analýzu privatizácie našich letísk

03.03.2006, 09:48
Autor:
TASRTASR
Rakúsky spolkový protimonopolný úrad dal podanie na kartelový súd, v ktorom žiada ešte dôkladnejšiu analýzu dôsledkov privatizácie slovenských letísk konzorciom TwoOne. Šéf úradu Walter Barfuss uviedol, že si nevie predstaviť, že by došlo k zákazu realizácie transakcie.

Rakúsky spolkový protimonopolný úrad dal podanie na kartelový súd, v ktorom žiada ešte dôkladnejšiu analýzu dôsledkov privatizácie slovenských letísk konzorciom TwoOne, ktorého súčasťou je Letisko Viedeň (Flughafen Wien), kótované na burze.
Šéf úradu Walter Barfuss uviedol, že si nevie predstaviť, že by došlo k zákazu realizácie transakcie. Podľa neho je však treba, aby sa vyjasnilo, ako sa veci po jej uskutočnení skutočne budú mať.
Protimonopolný úrad v minulých týždňoch urobil prieskum medzi 68 lacnými leteckými spoločnosťami a cestovnými kanceláriami o ich názoroch na kúpu bratislavského a košického letiska konzorciom. Výsledok: nízkonákladové letecké spoločnosti hodnotia rozhodnutie "jednoznačne negatívne" a letecké spoločnosti s plným servisom túto privatizáciu považujú "prevažne za nepriaznivú". Tenor odpovedí: spojením (viedenského a bratislavského letiska) nebude mať Flughafen Wien už nijakého konkurenta, ktorý by ovplyvňoval jeho správanie. Viedenské letisko nebude pociťovať nijaký tlak, aby znižovalo letiskové poplatky. Jestvujú aj obavy, že dôjde k presunu prostriedkov medzi jednotlivými podnikateľskými oblasťami; a tiež k poklesu investícií.
Konzorcium TwoOne získalo začiatkom februára 66-% podiel v bratislavskom a košickom letisku. Cena podielu dosiahla 299 miliónov EUR, v prepočte vyše 11 miliárd SKK, a ďalších 212,7 milióna EUR poskytne vo forme kapitálového vkladu. Do roku 2010 majú členovia konzorcia okrem toho investovať do rozvoja oboch letísk 250,7 milióna EUR.
Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.
(1 EUR = 36,948 SKK)
12 jns gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:54