StoryEditor

Ekonóm OECD kritizuje hospodársky patriotizmus v Európe

06.03.2006, 18:50
Autor:
TASRTASR

Hlavný ekonóm Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Jean-Philippe Cotis kritizoval nárast hospodárskeho patriotizmu vo viacerých európskych krajinách, pričom zdôraznil, že investície by mali byť v rámci Európskej únie uskutočňované "voľne". "Myšlienka jednotného trhu sa vzťahuje aj na investície. Takže je žiaduce, aby sa investície v rámci jednotného trhu mohli pohybovať voľne," povedal Cotis.
Podľa jeho slov je pre OECD dôležité, že investície v Európe sa môžu realizovať z jednej krajiny do inej na základe racionality a hospodárskej efektívnosti. Dodal, že je potrebné urýchliť cestu k jednotnému trhu.
Pojem hospodársky patriotizmus sa vo Francúzsku objavil vlani v lete potom, čo sa začali šíriť fámy, že americký výrobca nealkoholických nápojov uvažuje prevziať francúzsky potravinársky koncern Danone. Francúzsky premiér Dominique de Villepin v súčasnosti opäť použil tento koncept, a to pri príležitosti rýchleho oznámenia fúzie štátneho koncernu Gaz de France (GdF) s domácim distribútorom elektriny Suez. Vláda tak stopla všetky pokusy talianskeho energetického koncernu Enel týkajúce sa prevzatia Suezu.
Vnútroštátne pokusy tohto druhu sa však dajú pozorovať aj v iných európskych krajinách. Podobný prípad je možno nájsť v Luxemburgu, kde vláda odmieta ponuku holandsko-britského Mittal Steelu na nepriateľské prevzatie Arceloru. V Španielsku zasa vláda zablokovala prevzatie domáceho distribútora elektriny Endesa nemeckým energetickým koncernom E.ON.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 12:07