StoryEditor

Rozpočtový deficit Slovenska mohol byť podľa Figeľa nižší

05.02.2007, 12:04
Autor:
SITASITA

Slovensko by mohlo byť v rozpočtovej politike ambicióznejšie. Tento odkaz Európskej komisie, ktorá to vzhľadom na pozitívny ekonomický vývoj v krajine uviedla vo svojom hodnotení Konvergenčného programu Slovenska, zopakoval po pondelňajšom rokovaní s guvernérom centrálnej banky Ivanom Šramkom eurokomisár Ján Figeľ. "Slovensko zažíva obdobie nebývalého hospodárskeho rastu, ktorý by mal pokračovať aj v budúcom roku. Podľa nás, toto obdobie treba využiť na výraznejšie približovanie sa k plneniu maastrichtských konvergenčných kritérií, podľa možnosti z väčšou rezervou aj na úrovni štátneho deficitu osobitne v strednodobom horizonte," povedal Figeľ s tým, že krajina by si v dobrých časoch mohla zároveň vo vzťahu k rozpočtovému maastrichtskému kritériu dovoliť aj väčšiu rezervu vo výške deficitu. Tieto kritériá by sa pritom podľa neho nemali brať ako hranica, ktorú treba tesne plniť, ale ambíciou každého štátu by malo byť čím skôr dospieť k vyrovnanému rozpočtu a zastaviť tak zadlžovanie budúcich generácií.
Slovensko je však podľa eurokomisára napriek týmto odporúčaniam na dobrej ceste k euru, keďže formálne sa k naplneniu maastrichtských kritérií približuje podľa plánu. Podľa Figeľa by sa však ekonomiky v dobrých časoch, kde sa Slovensko podľa komisie v súčasnosti nachádza, nemali riadiť výhradne len limitmi stanovenými v pakte stability a rastu, ale mali by dodatočné zdroje využívať na výraznejšie znižovanie zadlženosti či výraznejšie investovať do budúcnosti, predovšetkým do vzdelania, vedy a výskumu. "Veľmi dôležité pre hospodársku vitalitu a konkurencieschopnosť je zbližovanie konvergenčného programu a národného programu reforiem, teda toho, čo sa realizuje v rámci prípravy na vstup do eurozóny a toho čo sa realizuje ako súčasť Lisabonskej stratégie," dodal Figeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:36