StoryEditor

SR podľa P. Ruska nechýbajú pravidlá, ale peniaze na investičné stimuly

03.08.2005, 09:52
Autor:
TASRTASR

Slovensku nechýbajú pravidlá pre prideľovanie investičných stimulov, ale prostriedky vyčlenené na tento účel. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol líder Aliancie nového občana (ANO) a minister hospodárstva Pavol Rusko.
Ako ďalej pokračoval, pravidlá pre poskytovanie stimulov rezort hospodárstva už dávno vypracoval a boli pripravené na rokovanie Porady ekonomických ministrov (PEM) vlády SR. "V materiáli, ktorý prešiel pripomienkovým konaním, je uvedené, že štátna pomoc pre investíciu s hodnotou viac ako 12 miliárd Sk alebo investíciu, ktorá vytvorí viac ako 1 000 nových pracovných miest, bude posudzovaná individuálne," povedal Rusko.
Spomínané pravidlá podľa jeho názoru nič nevyriešia. Podľa neho môžu fungovať v prípade menších investícií, avšak pri väčších projektoch sa musí rokovať ad hoc. "Všade na svete sa to tak robí," pripomenul Rusko, podľa ktorého žiadne pravidlá nikomu nechýbali ani pri posudzovaní projektu juhokórejskej spoločnosti Hankook Tire. "Náš problém je, že nemáme peniaze. A problém Hankooku je politický v tom, že s tým prišlo Ministerstvo hospodárstva," pokračoval Rusko.
Koaliční partneri mali podľa Ruska od začiatku apríla tohto roka k dispozícii zoznam 40 vybraných investičných projektov, o ktorých Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Ministerstvo hospodárstva (MH) SR rokuje. "Do koruny sú tam vyčíslené požadované náklady, odhadované náklady na regionálnu a štátnu pomoc, či už formou hotovosti alebo daňovej úľavy. Od apríla nám nikto k Hankooku nič nepovedal. Nikto sa nenamáhal, aby nám povedal, že to je neakceptovateľné. Čakalo sa, čo Rusko prinesie, aby sme mu to mohli zhodiť zo stola," prízvukoval P. Rusko.
Na najbližšom rokovaní Koaličnej rady, ktoré by sa podľa šéfa ANO malo konať niekedy medzi 18. a 20. augustom, otvorí ANO problém hospodárskej stratégie pri získavaní domácich a zahraničných investorov. "Partneri budú musieť odpovedať na otázku ako ďalej pri podpore najväčších projektov pre regióny Rimavská Sobota, Košice, Prešov, Spiš, Čadca, Nitra, Levice. Budú musieť nájsť odpoveď na otázku, ako chceme zabezpečiť investičné stimuly pre rozvoj hospodárstva a premietnuť do praxe to, aby ľudia mali prácu a vyššie platy," uzavrel Rusko.

Upozornenie: TASR vydá k správe zvukový záznam.

mal pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:59