StoryEditor

Výpadky v amerických rafinériách znovu vytlačili barel ropy nad 69 USD

03.06.2007, 12:48
Autor:
TASRTASR
Barel (159 litrov) ropy Brent zdražel v priebehu piatkového obchodovania na americkej komoditnej burze na 69,07 USD, v prepočte 1 743,8 SKK.

Jeho cena vzrástla v porovnaní so štvrtkom o 1,03 USD. Vzrástla aj cena barelu ropy West Texas Intermediate (WTI) o 1,07 USD na 65,08 USD.

Analytici uvádzajú, že za najnovším rastom ceny ropy na americkej komoditnej burze boli obavy obchodníkov z možného nedostatku pohonných látok počas americkej letnej sezóny. British Petroleum totiž informoval, že odkladá uvedenie svojho najväčšieho ropovodu do prevádzky po poruche, ktorá sa na ňom vyskytla. Znamená to, že spracovatelia nebudú dostávať jeho dennú kapacitu 1,3 milióna barelov.

Prevádzkovateľ Colonial Pipeline pozastavil aj prevádzku ropovodu medzi Houstonom a Atlantou, lebo sa objavilo slabé miesto v potrubí, cez ktoré by mohla začať vytekať ropa do okolia.

British Petroleum informovalo kanadských producentov ropy, že od nich nebude nakupovať surovinu, pokiaľ nebudú odstránené škody na veľkej rafinérii Whiting, ktorá by mala byť sprevádzkovaná v septembri.

Americké ministerstvo energetiky v stredu v najnovšej týždennej správe uviedlo, že dodávky pohonných látok klesajú a rafinérie ešte stále idú pod dlhodobým priemerným výkonom. Na trh sa nedostáva ani 922 000 barelov ropy z Nigérie, čo je tretina jej dennej ťažby v dôsledku útoku militantov a sabotáže na ťažobné a prepravné ropné zariadenia.

Informoval o tom Reuters.

(1 USD = 25,247 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 08:06