StoryEditor

Fica teší, že sa budú kontrolovať všetky položky ceny

12.02.2007, 17:47
Autor:
SITASITA

Novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach umožní podľa premiéra Roberta Fica kontrolovať všetky položky energetických podnikov, ktoré vstupujú do ceny energií. To je podľa premiéra jedna z najvýznamnejších zmien, ktoré priniesla regulačná novela. "Novela nám umožní kontrolovať 100 % všetkých základných položiek pri cenových návrhoch. Teraz bude pre energetické monopoly veľmi komplikované prísť so všelijakými špekulatívnými návrhmi. Priestor na špekulácie s cenami sme regulačnou novelou znížili na nulu," povedal na pondelňajšej tlačovej besede Fico. V súčasnosti podľa neho mohol regulačný úrad kontrolovať len 72 % položiek, ktoré vstupovali do cien energií. "Doteraz tieto cenové rozhodnutia neboli objektívne," doplnil premiér.
Verejnosť ocení podľa Fica aj spoločenskú kontrolu nad rozhodnutiami regulačného úradu. Spoločenská kontrola podľa neho vznikne vďaka tomu, že činnosť regulačného úradu pri schvaľovaní cien energií bude totiž kontrolovať Ministerstvo hospodárstva SR (MH) a Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP). Úrad totiž najprv návrh ceny predložený regulovaným subjektom posúdi. Posúdený návrh ceny úrad predloží na MH a MŽP na vyjadrenie spolu s potrebnými podkladmi na výpočet ceny. Ak je vyjadrenie ministerstiev záporné a úrad návrh ceny schváli, uverejní regulačný úrad spolu s cenovým rozhodnutím aj vyjadrenie ministerstiev spolu s odôvodnením. Tento fakt však ostro kritizovali opoziční poslanci, podľa ktorých stratí regulačný úrad nezávislosť.
Národná rada SR minulý týždeň schválila miernejšiu verziu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Podľa schválenej novely totiž už regulačný úrad nebude taxatívne regulovať ceny silovej elektriny a ceny energií pre veľkoodberateľov. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek pritom v prvých verziách tejto novely chcel regulovať aj silovú elektrinu, ako aj stanovovať ceny energií pre veľkoodberateľov. Regulačný úrad bude môcť podľa schválenej novely regulovať cenu silovej elektriny a ceny energií pre veľkoodberateľov, ak to uzná za vhodné v troch prípadoch, a to vtedy, ak sú ohrozené záujmy obyvateľstva, keď nie je dostatočne otvorený trh a keď je stav ohrozenia. Podľa Jahnátka o tom, či a kedy regulovať silovú elektrinu bude rozhodovať len regulačný úrad.
Od 15. marca, kedy by mala nadobudnúť účinnosť regulačnej novely, končí funkčné obdobie všetkých členov regulačnej rady. Túto skutočnosť kritizovali opoziční poslanci, podľa ktorých chce vláda takýmto spôsobom mocensky ovládnuť ďalší úrad.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:28