StoryEditor

Stredoeurópski zamestnávatelia chcú otvorenie pracovných trhov v celej EÚ

19.12.2006, 16:28
Autor:
TASRTASR

Stredoeurópske zamestnávateľské organizácie požadujú zrušenie obmedzení voľného pohybu pracovných síl v rámci EÚ. Zhodli sa na tom zamestnávateľské združenia z Českej republiky, Slovenska, Maďarska, Rakúska a Slovinska, ktoré predložili Európskej komisii (EK) výzvu na odstránenie prekážok voľného pohybu pracovných síl v rámci EÚ 25, Rumunska a Bulharska.
So vstupom 10 nových členských štátov do Európskej únie v máji 2004 väčšina členov EÚ 15 zaviedla voči desiatim novým členským štátom prechodné obmedzenie voľného pohybu pracovných síl, pretože sa obávala veľkého prílevu lacnej pracovnej sily. "Očakávania sa nesplnili a pracovná migrácia v rámci nových členských štátov, ako i z nových členských štátov do starých, bola nižšia ako sa čakalo. Väčšina krajín EÚ-15 už odvtedy tieto obmedzenia úplne alebo čiastočne odstránila," uviedol vo vyhlásení Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) jej tajomník Martin Hošták.
Prekážkou hospodárskeho rastu sa naopak podľa RÚZ stáva nedostatok predovšetkým kvalifikovaných pracovných síl. Preto sa v poslednom období stále viac stáva voľbou pracovná sila z tretích krajín. "Uzavretie Európy hospodárskym prisťahovalcom z tretích krajín by nielen zvýšilo ilegálne prisťahovalectvo a nehlásenú prácu, ale viedlo i k vyššej miere nezamestnanosti pracovnej sily EÚ," dodal Hošták.
Združenia zamestnávateľov strednej Európy rovnako nesúhlasia s inštitútom minimálnej mzdy. "Zákonom stanovená minimálna mzda je tiež prekážkou legálneho zamestnávania, pretože je vo všetkých krajinách príliš vysoká, a tak tvorí bariéru vstupu na pracovný trh," uvádza sa ďalej vo vyhlásení RÚZ. Zamestnávatelia preto vyzývajú vlády, aby stanovenie minimálnych miezd ponechali na sociálnych partneroch.
Najväčšie zamestnávateľské zväzy strednej Európy predložili požiadavky na zavedenie riadenia a kontroly pracovného prisťahovalectva, na ponechanie minimálnej mzdy úplne pod kontrolou sociálnych partnerov a zvýšenie pružnosti trhu práce jednotlivým národným vládam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:59