StoryEditor

Burzoví analytici rakúskych bánk privítali rozhodnutie privatizačnej komisie SR

23.12.2005, 19:14
Autor:
TASRTASR

Letisko Viedeň/Schwechat je jasným favoritom na prevzatie väčšinového podielu v bratislavskom letisku. Burzoví analytici rakúskych veľkobánk tento vývoj výslovne privítali. Výrazne sa tým podľa nich zvýšia rastové šance letiska Viedeň.
Veľmi pozitívny je predovšetkým fakt, že tým zmizla možnosť konkurencie v bezprostrednej blízkosti, povedal Stefan Maxian z Raiffeisen Centrobank (RCB). Hrozba vzniku veľkého medzinárodného letiska, ktoré by agresívne operovalo z Bratislavy, v posledných rokoch visela nad Schwechatom ako Damoklov meč. Obe letiská sú od seba vzdialené iba 40 kilometrov.
Maxian rovnako ako Alfred Reisenberger z Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) počíta s masívnymi investíciami Viedenčanov do Bratislavy. "Viedeň samozrejme bratislavské letisko výrazne rozšíri a prinesie svoj know-how," domnieva sa. Predovšetkým v oblasti neleteckých aktivít, čím sa myslia napríklad obchody na letisku, má Bratislava obrovský potenciál.
Samozrejme, že si Schwechat siahol hlboko do vrecka. Cena, o ktorej sa hovorí, podľa prepočtov BA-CA zodpovedá desaťnásobku obratu. "Rozhodne to nie lacné," uviedol Reisenberger, avšak podľa neho, raz sa táto investícia vráti.
Vo štvrtok privatizačná komisia označila ako najlepšieho strategického partnera bratislavského letiska konzorcium TwoOne zloženého z letiska Viedeň, Raiffeisen Zentralbank (RZB) a slovenskej finančnej skupiny Penta. Konečné rozhodnutie by mala slovenská vláda oznámiť v prvých týždňoch budúceho roka. Doteraz vláda prakticky vo všetkých prípadoch nasledovala odporúčania komisie.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:22