StoryEditor

OECD: Európske hospodárstvo je v rastovej fáze

13.03.2007, 14:38
Autor:
TASRTASR

Európske hospodárstvo je napriek brzdiacim účinkom vyššej dane z pridanej hodnoty v Nemecku v rastovej fáze. Uviedol to dnes hlavný ekonóm Organizácie pre európsku spoluprácu a rozvoj (OECD) Jean-Philippe Cotis.
Podľa prognózy na tento rok hospodársky rast Nemecka by mal dosiahnuť 1,8 až 2,6 %. Nezávisle od daňových pohybov rast HDP krajiny v prebiehajúcom štvrťroku, v porovnaní s predchádzajúcim, dosiahne 0,6 %.
V Európe ostane podľa Cotisa inflácia pod kontrolou. V eurozóne sa jadrová inflácia od roku 2000 znížila na 1,5 %. Ceny sú stabilizované a aj úrokové sadzby sú na "rozumnej" úrovni. V USA je jadrová inflácia 2,5 %. V modernej ekonomike nevidí Cotis úzke prepojenie medzi infláciou a rastom. Silný rast sa dá udržať aj pri stabilných cenách, ale vysoká inflácia brzdí rozmach, uvádza Cotis.
Ekonomiky eurozóny, USA ako i Japonska budú expandovať podľa OECD v prvom polroku v súlade so štvrťročným tempom 0,5 - 0,6 %. Americká ekonomika by sa napriek kríze na realitnom trhu mohla vyhnúť recesii. OECD odhaduje, že ročný hospodársky rast USA dosiahne 2 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:13