StoryEditor

Tureckí podnikatelia sa obávajú islamizácie ekonomiky krajiny

27.12.2005, 12:17
Autor:
TASRTASR

Tureckí podnikatelia združení vo vplyvnom zväze TÜSIAD sú nespokojní s politikou premiéra Tayyipa Erdogana. Obávajú sa, že islamistické sily v krajine získavajú čoraz väčší vplyv. Zväz k tomuto stanovisku dospel po tom, čo prokuratúra v Ankare začala minulý týždeň vyšetrovanie proti Mustafovi Kocovi, jednej z výrazných osobností tureckej ekonomiky.
Koc nedávno kritizoval postup prokuratúry proti rektorovi univerzity vo Vane Yücelovi Askinovi. Pochybuje o opodstatnenosti obvinenia rektora z korupcie. Domnieva sa, že ide len o politicky motivované obvinenia. Koca obvinila prokuratúra z neprípustného nátlaku na justičné orgány krajiny, za čo mu hrozí väzenie od šiestich mesiacov do troch rokov. Askin sa pokúsil obmedziť rozpínavosť moslimského združenia na univerzite, za čo sa dostal ešte v októbri do vyšetrovacej väzby.
Nemecký denník Handelsblatt uviedol, že sa schyľuje k zásadnému zápasu medzi hospodárskymi kruhmi a politickou elitou krajiny o budúci charakter Turecka. Predstaviteľ zväzu Ömer Sabanci povedal, že TÜSIAD pracuje 35 rokov v záujme demokratického a hospodárskeho rozvoja Turecka a v tomto kurze bude pokračovať aj v budúcnosti.
Komisár EÚ pre rozširovanie Olli Rehn v súvislosti s viacerými procesmi proti tureckým intelektuálom uviedol, že únia by mohla prerušiť rokovania o vstupe tejto krajiny do spoločenstva, ak neodstráni nedostatky v miere slobody názoru.
Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 11:55