StoryEditor

Koncepcia energetickej efektívnosti zvýši energetickú bezpečnosť

09.03.2007, 11:57
Autor:
TASRTASR

Dosiahnutie postupného zníženia energetickej náročnosti na úroveň Európskej únie (EÚ) je hlavným cieľom Koncepcie energetickej efektívnosti SR. Mala by tiež vytvoriť motivačné prostredie na energeticky efektívne správanie sa obyvateľov a účastníkov na trhu, zvýšiť energetickú bezpečnosť a znížiť závislosť slovenskej ekonomiky od dovozu ropy.
"Úroveň energetickej náročnosti je v súčasnosti na Slovensku stále výrazne vyššia ako v ostatných krajinách európskej pätnástky," konštatuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v koncepcii, ktorú predložilo do pripomienkového konania. Koncepcia plánuje zavádzaním princípov energetickej efektívnosti do praktického života a realizáciou konkrétnych úsporných opatrení systémovo dosiahnuť energetické úspory. "Tieto opatrenia umožnia zvýšiť energetickú bezpečnosť a znížia závislosť ekonomiky od dovozu ropy a zemného plynu," vysvetľuje MH. V číslach to znamená, že SR by mala ročne usporiť na konečnej energetickej spotrebe v priemere 4 135 terajoulov (TJ). Významné úspory by chcelo MH dosiahnuť napríklad pri prevádzke už existujúcich budov, sprísnením energetických požiadaviek na nové budovy a tiež v sektore dopravy.
Implementačným nástrojom koncepcie budú národné akčné plány energetickej efektívnosti, ktoré na príslušné obdobie schváli vláda. Prvý bude na roky 2008 až 2010, druhý na obdobie 2011 až 2013 a tretí na roky 2014 až 2017. Vypracovanie Koncepcie energetickej efektívnosti SR je jednou z priorít Energetickej politiky SR, ktorú má MH predložiť vláde do 30. júna 2007.
Rezort hospodárstva tiež pripomína, že rast cien fosílnych palív a environmentálne dôsledky ich využívania spôsobili, že energetická efektívnosť sa stala centrom záujmu nielen ekonomickej, ale aj politickej pozornosti. Autori koncepcie si tiež uvedomujú, že na podporu energetickej efektívnosti je nevyhnutné poskytovať širokej verejnosti presné informácie o potrebe energie a nákladoch na jej obstaranie, o možnostiach úsporných opatrení a o energetickej účinnosti spotrebičov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:01