StoryEditor

Veriteľské krajiny Parížskeho klubu odpustili Kamerunu väčšiu časť jeho dlhov

18.06.2006, 13:04
Autor:
TASRTASR

Z členov "Parížskeho klubu" 14 veriteľských štátov odpustilo Kamerunu väčšiu časť jeho dlhov. Všetkých 19 členov "Parížskeho klubu" sa však ešte nezhodlo na predčasnom splatení ruského dlhu.
Veriteľské štáty uvítali "odhodlanosť Kamerunu realizovať rozsiahly program proti chudobe a náročný hospodársky program". Svoje pohľadávky znížili z 3,5 miliardy USD na 27 miliónov USD, v prepočte zo 105,5 miliardy SKK na 814 miliónov SKK.
Rokovania o predčasnom splatení ruských úverov z rokov 1996 a 1999 sa posunuli dopredu. Konzultácie pokračujú. Rusko má vďaka vysokým cenám ropy prostriedky na predčasné splatenie dlhov.
Nemecko je najväčším veriteľom Ruska. Vďaka príjmom z prekvitajúceho obchodu s ropou a zemným plynom Rusko "Parížskemu klubu" navrhlo, že predčasne splatí všetky dlhy. Nemecký minister Peer Steinbrück nemal záujem o príliš rýchly a príliš veľký prísun peňazí, pretože krajina by tak prišla o neskoršie príjmy. Trval na odškodnení za predčasné splatenie dlhu. Chcel zabrániť negatívnym dôsledkom rýchleho splatenia dlhu pre hospodárstvo svojej krajiny.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 30,140 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 18:50