StoryEditor

Prezident SR považuje súčasnú situáciu v slovenskom hospodárstve za dobrú

28.02.2006, 14:53
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Ivan Gašparovič považuje súčasnú situáciu v slovenskom hospodárstve a priemysle za dobrú. Určité negatíva vidí v prílišnej orientácii na automobilový priemysel, vyššie ambície by SR mala mať v oblasti vedy a výskumu a podpory vzdelávania. Po stretnutí prezidenta s predstaviteľmi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) to novinárom uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač.
Sústredenie automobilového priemyslu na Slovensku podľa Gašparoviča síce napomohlo znižovaniu nezamestnanosti, na druhej strane sa však orientujeme na lacnú výrobnú pracovnú silu. "Slovensko by podľa prezidenta malo mať vyššie ambície a viac investovať do vedy, výskumu, školstva a vzdelania," poznamenal Trubač. Štát by podľa Gašparoviča mal zvýšiť finančnú podporu vedy a výskumu, ktorá v súčasnosti dosahuje asi 0,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), kým v Európskej únii (EÚ) sa tento podiel pohybuje na úrovni 1,6 % a v USA okolo 2,7 %. "Slovensko by malo mať viac kvalifikovaných odborných pracovníkov, lepšie stredné odborné školstvo, ktoré by mohlo ponúkať vyššiu kvalifikovanú pracovnú silu s vyššou pridanou hodnotou, a tým pádom by nedisponovalo iba výrobným potenciálom, ale aj vedecko-výskumným a technickým," doplnil Trubač.
Predstavitelia SOPK podľa jej predsedu Petra Mihóka predstavili prezidentovi výzvy, pred ktorými podľa nich v súčasnosti stojí slovenská ekonomika. "Hovorili sme o tom, ako sa vytvára infraštruktúra slovenskej ekonomiky, kde vidíme klady a riziká," konštatoval Mihók. Klady sú podľa neho v tom, že vďaka veľkým investíciám sa Slovensko zatraktívnilo a vytvorili sa nové pracovné príležitosti. "Na druhej strane sa ekonomika vyvíja dosť monokultúrne, je často postavená viac na výrobných halách ako na nových poznatkoch, inováciách," pokračoval Mihók. Malé a stredné podniky (MSP) by podľa neho mali mať lepší prístup k európskym fondom. "Súčasný mechanizmus je pre ne neprehľadný a nečitateľný. Mali by dostávať väčšiu podporu v oblasti proexportnej politiky, ktorá dosť výrazne absentuje," dodal Mihók.
Rokovaním s Gašparovičom SOPK odštartovala sériu stretnutí s relevantnými politickými stranami, ktoré podľa slov Mihóka majú reálnu šancu dostať sa po voľbách do parlamentu. "Chceme hovoriť o tom, ako sa pozeráme na ekonomiku, ako bude ekonomika vplývať na ďalší vývoj spoločnosti," avizoval Mihók.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:42