StoryEditor

MPSVR: Vyhlásenia Dzurindu o dôchodkovom sporení sú zmätočné

14.02.2007, 09:57
Autor:
SITASITA

systéme starobného dôchodkového sporenia za zmätočné a neopodstatnené z viacerých dôvodov.
Mikuláš Dzurinda stotožňuje zrútenie systému starobného dôchodkového sporenia (druhého piliera) so znížením príspevkovej sadzby zo súčasných 9% na 6%. Potvrdzuje to aj citovaným vplyvom na výšku starobného dôchodku: "Ak by sa zrútil, tak tí, ktorí sa dali na šetrenie, by mali asi o šesťtisíc korún nižšie penzie." Takáto argumentácia vychádza z názoru, ktorý je mylný a zavádzajúci -- ide o zníženie príspevkovej sadzby. Hoci sa o takomto kroku vo verejnosti už dlhšie diskutuje a autori dôchodkovej reformy túto diskusiu neustále cielene živia, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR takýto krok nepripravuje.
Umožnenie výstupu z dvojpilierového systému pre tých sporiteľov, pre ktorých je sporenie na dôchodok nevýhodné, je logickým riešením dnešnej situácie v druhom pilieri. Je v ňom vysoký počet sporiteľov, ktorí prostredníctvom sprostredkovateľov podpísali zmluvy o starobnom dôchodkovom sporení prevažne pod vplyvom masívnej nie celkom korektnej reklamy a na základe nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Skutočný počet sporiteľov vysoko prekračuje pôvodné odhady ministerstva, ktoré brali do úvahy len relevantnú vekovú skupinu sporiteľov (teda tých, pre ktorých je toto sporenie výhodné). To potvrdzuje aj naše poznanie, že v dvojpilierovom dôchodkovom systéme sú i takí ľudia, pre ktorých je takýto krok nevýhodný z hľadiska výšky ich budúceho dôchodku.
Zastrašujúce výroky Mikuláša Dzurindu nemajú žiaden odborný základ. Sú len vytĺkaním politického kapitálu za cenu zneistenia sporiteľov. Úsilie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR jednoznačne smeruje k stabilite, bezpečnosti a udržateľnosti celého dôchodkového systému.

Oľga Škorecová, hovorkyňa MPSVR SR

Táto informácia je komerčnou informáciou odvysielanou v znení dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA za jej obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. Originál tejto správy bol odvysielaný v servise Vyhlásenia a oznamy, ktorý je novým informačným servisom agentúry SITA určeným na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. .

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:00