StoryEditor

Vláda veľkej koalície v Nemecku chce znížiť vládne výdavky o 15 %

25.10.2005, 13:44
Autor:
TASRTASR

Vláda veľkej koalície v Nemecku pod vedením Angely Merkelovej sa bude usilovať rýchlo znížiť štátne výdavky celkom o 15 %. Tým by sa krajina vymanila zo sústavného porušovania Paktu stability a rastu EÚ a prestal by jej hroziť postih za jej rozpočtovú nedisciplinovanosť.
Vláda bude musieť v nasledujúcich 14 mesiacoch znížiť výdavky o 35 miliárd EUR, v prepočte 1,363 bilióna SKK. V roku 2007 Nemecko bude musieť dodržiavať maastrichtský limit pre výšku deficitu štátneho rozpočtu, ktorý je stanovený na maximálne 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Merkelová za kresťanských demokratov a Franz Münterfering za sociálnych demokratov potvrdili, že sa ešte nehovorilo o konkrétnych opatreniach, ktorými sa má cieľ dosiahnuť, ale na koaličných rozhovoroch sa už dosiahla zhoda o spôsobe znižovania vládnych výdavkov. Pôjde o znižovanie subvencií, úľav a výhod v iných oblastiach.
Štát by mal získať dodatočné finančné zdroje zvýšením dane z pridanej hodnoty zo 16 na 20 %. Pritom v prvej etape by DPH vzrástla o 2 % a neskôr ešte raz o 2 %. Toto opatrenie by malo priniesť do rozpočtu ročne okolo 30 miliárd EUR. Znížená 7-% DPH sa bude v budúcnosti vzťahovať len na základné potraviny, kým zdanenie kvetov, krmiva pre dobytok a poľnohospodárskych surovín vzrastie.
Informovali o tom denníky Financial Times Deutschland a Bild-Zeitung.
(1 EUR = 38,940 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:56