StoryEditor

VW chce údajne pozastaviť plány na vybudovanie závodu v Rusku

04.11.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Po automobilke DaimlerChrysler by mal aj Volkswagen (VW) pozastaviť svoje plány na vybudovanie vlastného výrobného závodu v Rusku. Ako dnes informoval ruský hospodársky denník Vedomosti, na príčine je, že moskovské úrady neposkytli Volkswagenu požadované colné úľavy.
Hovorca VW vo Wolfsburgu správu poprel. Stav vecí sa nezmenil. "Stále rokujeme a máme záujem v Rusku investovať." VW už 2 roky plánuje výstavbu závodu v malom meste Stupino, ktoré leží južne od Moskvy. Vo fabrike hodlá vyrábať modely Bora, Pointer, Touran. Svoju produkciu by tam chcela umiestniť aj automobilka Škoda, ktorá patrí do koncernu VW.
Podľa denníka požadoval VW od ruských úradov vytvorenie zvláštnej hospodárskej zóny v Stupine. Na dovoz autodielcov do tejto zóny by sa vzťahovala nižšia colná sadzba. Ruská vláda to odmietla, pretože ostatní zahraniční výrobcovia automobilov ako Renault, Ford a Toyota sa zaobišli aj bez takýchto špeciálnych úľav.
DaimlerChrysler v stredu oznámil, že predbežne zastavil výstavbu továrne pri Petrohrade. Rovnako aj toto rozhodnutie súviselo s problematikou ciel na importované autodielce. Ruský automobilový trh patrí k najrýchlejšie rastúcim trhom na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:21