StoryEditor

Americkí spisovatelia žalujú Google za porušenie autorských práv

21.09.2005, 19:27
Autor:
TASRTASR

Americkí spisovatelia žalujú na federálnom súde spoločnosť Google, ktorá prevádzkuje rovnomenný internetový vyhľadávač. Obviňujú ju z toho, že ponuka digitalizovať knižné fondy veľkých knižníc porušuje autorský zákon.
Žaloba na Google a jeho projekt Print bola podaná v utorok na okresnom súde pre južný New York. Medzi žalobcami je Zväz autorov (The Authors Guild) a spisovatelia Herbert Mitgang, Betty Miles a Daniel Hoffman.
Google Print (http://print.google.com/) sa v minulom týždni stal 30. najnavštevovanejšou americkou stránkou. Týždeň predtým bol ešte na 90. mieste. Uviedla to spoločnosť Hitwise Inc., ktorá monitoruje a skúma internetové aktivity.
Hovorca Google povedal, že spoločnosť ľutuje, že Zväz autorov sa namiesto pokračovania v diskusii rozhodol pre žalobu.
"Google Print prináša autorom a vydavateľom priame výhody tým, že tento program ich dostáva do povedomia a zvyšuje predaj kníh," uvádza sa v stanovisku Google. "Iba malá časť kníh je k dispozícii, pokiaľ majiteľ jej obsahu nedá povolenie ukázať viac."
Pred rokom začal Google spolupracovať s 5 najväčšími svetovými knižnicami - Harvard, Oxford, Stanford, University of Michigan a New York Public Library - na sprístupnení väčšiny ich knižného fondu na internete.
Táto žaloba je súčasťou stratégie Zväzu autorov, ako zmariť úsilie prevádzkovateľov webových stránok voľne sprístupniť obsah kníh na internete.
V podobnom prípade sa Zväz desaťročie snažil prinútiť internetových vydavateľov od New York Times Co. až po Amazon.com, aby platili tantiémy autorom, ktorých príbehy sa objavovali v online databázach bez ich súhlasu.
Google v auguste povedal, že na čas zúžil svoje plány sprístupniť celé texty skopírovaných kníh na svojej internetovej stránke. Informoval ďalej, že bude rešpektovať želanie majiteľov práv, ktorí kontaktovali spoločnosť a žiadali, aby ich knihy boli z projektu vynechané.
Kritici projektu tvrdia, že plán Google, ktorý dovoľuje držiteľom práv vystúpiť z projektu, prenáša bremeno dodržiavania autorských práv z ich porušovateľa na držiteľa, pretože autori a nie Google majú výhradné práva autorizovať takúto reprodukciu, distribúciu a predvádzanie ich diel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 06:59