StoryEditor

Stredoeurópskym tigrom zostáva aj naďalej SR

12.04.2007, 12:05
Autor:
TASRTASR
Stredoeurópskym tigrom ale naďalej zostáva Slovensko, ktorému MMF veští rast o 8,2 %, podobne ako vlani. Slovenskej ekonomike pomôžu hlavne vývozcovia. Novú továreň tu rozbieha automobilka Kia, zvýšenie výroby oznámil aj PSA Peugeot Citroën.

Českú ekonomiku síce čaká v tomto roku spomalenie, bude však menšie, ako sa pôvodne očakávalo. Uvádza sa to v najnovšej prognóze Medzinárodného menového fondu (MMF). České hospodárstvo by si podľa neho malo tento rok polepšiť o 4,8 %, čiže o desatinu percenta viac ako bol pôvodný predpoklad.
Stredoeurópskym tigrom ale naďalej zostáva Slovensko, ktorému MMF veští rast o 8,2 %, podobne ako vlani.
"Slovenskej ekonomike pomôžu hlavne vývozcovia. Novú továreň tu rozbieha automobilka Kia, zvýšenie výroby oznámil aj PSA Peugeot Citroën. Podľa nás zrýchli Slovensko dokonca na 8,9 %," povedala analytička Českej sporiteľne Mária Fehérová.
Stredná Európa obecne ťaží z rastu v západnej Európe. A to hlavne v Nemecku, ktoré je hlavným obchodným partnerom väčšiny krajín v regióne.
Ekonomika európskej "27" tento rok podľa fondu dokonca po prvýkrát od roku 2001 predstihne USA. Pre Nemecko experti MMF v jesennej prognóze na tento rok predpovedali rast HDP o 1,3 %, teraz ho vidia okolo 1,8 %.
MMF sa poponáhľal aj s kritikou krajín, ktoré vstúpili do Európskej únie v roku 2004 a neskôr. "Starosti nám robí spomaľujúce sa tempo reforiem v nových členských štátoch. Základnou témou by malo byť zvýšenie pružnosti trhu práce a zmiernenie daňovej záťaže. Tieto nedostatky prispievajú k pomerne vysokej nezamestnanosti, ktorá je napríklad na Slovensku a v Poľsku stále ešte nad 10 %," uviedol fond.
Celkovo svetová ekonomika spomalí podľa fondu na stále pomerne vysokých 4,9 %, a to hlavne kvôli výraznému spomaleniu USA. Ťahúňmi zostanú Čína a India.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:54