StoryEditor

Maďarsko sa vzdalo zavedenia eura v roku 2010

26.07.2006, 13:59
Autor:
SITASITA
Maďarsko sa vzdalo plánu na zavedenie eura v roku 2010 a momentálne nemá cieľový dátum prijatia európskej meny, vyhlásil maďarský minister financií János Veres.

Maďarsko sa vzdalo plánu na zavedenie eura v roku 2010 a momentálne nemá cieľový dátum prijatia európskej meny, vyhlásil maďarský minister financií János Veres. "V súčasnosti nemáme oficiálny cieľ načasovania vstupu do eurozóny, uvedieme ho v konvergenčnom programe," vyhlásil Veres na tlačovej konferencii v Bruseli po stretnutí s eurokomisárom pre menové záležitosti Joaquinom Almuniom. Pôvodne stanovený cieľ prijatia jednotnej európskej meny v roku 2010 predpokladal splnenie potrebných kritérií najneskôr v roku 2008. Analytici sa však k splniteľnosti tohto cieľa už dávno stavali skepticky, v poslednom prieskume z minulého týždňa dali krajine šancu vstúpiť do eurozóny najskôr v roku 2013.
Maďarsko musí predložiť dôveryhodný konvergenčný program do 1. septembra. V programe musí okrem iného uviesť plán, ako chce znížiť svoj deficit verejných financií na požadovanú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) minimálne dva roky pred plánovaným vstupom do menovej únie. Krajina totiž už štyri roky po sebe nedokázala splniť svoj plán rozpočtového deficitu, v tomto roku by schodok verejných financií mal podľa analytikov dosiahnuť až 7 % HDP, pri započítaní nákladov na dôchodkovú reformu až 8,5 %. Vereš sľubuje tohtoročný deficit na úrovni 8 % HDP.
Maďarská vláda sa v snahe znížiť rozpočtový schodok rozhodla zvýšiť daň z pridanej hodnoty, zaviesť mimoriadnu "solidárnu" daň pre osoby s vysokým príjmom na úrovni 4 %, ako aj 20-percentnú daň z výnosov na akciovej burze, či zvýšiť platby zdravotného poistenia pre zamestnancov. Úsporné opatrenia však podľa analytikov budú mať vplyv na spomalenie tempa hospodárskeho rastu a naopak rast inflácie. Opatrenia ostro kritizoval aj guvernér maďarskej centrálnej banky Zsigmond Járai.

01 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Regulačný úrad čelí už trom podnetom
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:33