StoryEditor

Rusko bude dostávať z projektu Sachalin-2 fixnú ročnú dividendu

26.04.2007, 19:51
Autor:
TASRTASR

Royal Dutch Shell, Gazprom a ich japonskí partneri budú platiť ruskému štátu fixnú ročnú dividendu v rámci novej dohody týkajúcej sa projektu Sachalin-2. Dnes o tom informoval zdroj z odvetvia. "Jej výška bude predstavovať počas prvých desiatich rokov niekoľko sto miliónov dolárov ročne, potom bude závisieť od cien ropy," uviedol nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters.
Táto správa prichádza po článku v dnešnom vydaní denníka Wall Street Journal, podľa ktorého bude táto dividenda nižšia ako jedna miliarda USD ročne, v prepočte 24,66 miliardy SKK, a začne sa platiť v roku 2010.
Pôvodne stál na čele projektu britsko-holandský koncern Royal Dutch Shell a jeho partnermi boli japonské spoločnosti Mitsui and Mitsubishi. Vlani sa partneri po mesiacoch tlaku zo strany ruských úradov, ktoré majú na starosti ochranu životného prostredia, dohodili na predaji polovice projektu ruskému plynárenskému gigantu Gazprom za 7,45 miliardy USD.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 24,659 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:01