StoryEditor

Silný ekonomický rast Ruska je podľa OECD iba dočasný

27.11.2006, 14:10
Autor:
SITASITA

Rusko musí investovať, inovovať a spraviť si poriadok v slabom a často korumpovanom štáte, aby si udržalo prudký ekonomický rast zaznamenaný v minulých rokoch, konštatuje sa v správe Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Správa ďalej uvádza, že ruská vláda by mala v budúcnosti šetriť a nie utrácať ropné bohatstvo, ktoré pretransformovalo Rusko na rýchlo sa rozvíjajúcu ekonomiku.
Ruská ekonomika zaznamenala v rokoch 1999 až 2005 priemerný 6,7-percentný nárast hrubého domáceho produktu podporený výrazným zlepšením v podmienkach obchodu, a to najmä vďaka silnému vývozu energií a ďalších komodít. To pomohlo zvýšiť životnú úroveň bežných obyvateľov a znížiť oficiálnu mieru chudoby na 18 % v roku 2004 z 30 % zaznamenaných v roku 2000. Rastúcu konkurencieschopnosť, ktorej v roku 1998 pomohla devalvácia rubľa, však teraz ohrozuje inflácia.
Rastúca ruská ekonomika, ktorej objem dosahuje ročne okolo 1 bil. USD, čelí kapacitným obmedzeniam a demografickej kríze. Od budúceho roku by podľa očakávaní mal začať klesať počet ekonomicky aktívnych obyvateľov, a preto budú dôsledná fiškálna politika a investície rozhodujúce pre udržateľný ekonomický rast. Hoci v súčasnosti pokračuje Rusko v relatívne vysokom ekonomickom raste, hlavné faktory, ktoré tento rast podporujú, sú dočasné.
Správa OECD ďalej kritizuje rozšírenie štátneho vplyvu do strategických sektorov ekonomiky, obzvlášť do oblasti produkcie zemného plynu a ropy. Rastúci vývoz ropy, zemného plynu a kovov, ktoré tvoria štyri pätiny príjmu z ruského exportu, sa pričinili na väčšom tlaku na výmenný kurz, ktorý ohrozuje konkurencieschopnosť popredného domáceho priemyslu. Najlepším riešením tohto problému vidí OECD v prísnej fiškálnej politike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 19:28