StoryEditor

AMD chce do rozšírenia závodov v Nemecku investovať 2,5 mld. USD

29.05.2006, 14:20
Autor:
SITASITA

Americká spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD), ktorá je druhým najväčším svetovým výrobcom mikročipov pre osobné počítače, plánuje investovať do modernizácie a rozšírenia dvoch závodov v Nemecku dodatočných 2,5 mld. USD. Peňažné prostriedky sa v nasledujúcich troch rokoch použijú na ozdravenie prvého závodu AMD na výrobu čipov v Drážďanoch s názvom Fab 30, hlavne na obstaranie nových zariadení pre tento závod, manipulujúcich s väčšími kremíkovými podložkami, ktoré zvýšia produkciu procesorov o viac ako dvojnásobok. Závod sa neskôr premenuje na Fab 38. Spoločnosť AMD rozšíri aj produkčnú kapacitu druhého drážďanského závodu Fab 36, ktorý začal vyrábať testovacie čipy minulý mesiac.
Firma AMD tiež plánuje v budúcom roku postaviť nový "čistý priestor" pre konečnú prípravu kremíkových podložiek pre oba závody v Drážďanoch. Vďaka nemu by sa mali vytvoriť dodatočné výrobné kapacity v závodoch Fab 30 a Fab 36. K takémuto kroku sa odhodlala firma AMD v reakcii na stále rastúci trhový podiel na úkor konkurenčnej spoločnosti Intel. Plánovanou investíciou chce tiež AMD dokázať, že jej problémy so zásobovaním trhu sú minulosťou.
Tento mesiac firma AMD informovala, že spoločnosť Dell začne používať jej čipy v serveroch vyššej triedy pre zlepšenie podnikových sietí, čo podporilo očakávania, že najväčší svetový výrobca osobných počítačov Dell bude v budúcnosti ponúkať viac produktov firmy AMD. "S ohľadom na trvalé zvyšovanie dopytu po produktoch AMD rozumne rozširujeme výrobné kapacity, aby sme uspokojili potreby našich zákazníkov," vyhlásil výkonný riaditeľ AMD Hector Ruiz.
Spoločnosť AMD nespresnila, ako formou plánuje expanziu financovať, ku koncu prvého kvartálu však jej hotovosť a krátkodobé investície predstavovali viac ako 2,6 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:54