StoryEditor

Čína nebude akceptovať nátlak na zmenu ľudských práv ako podmienku spolupráce

10.09.2006, 16:15
Autor:
TASRTASR

Čína zostala neoblomná a na summite s EÚ jej predstavitelia zdôraznili, že nebudú akceptovať spájanie témy ľudských práv s témou rozvíjania ekonomických vzťahov. Čínsky premiér Wen Ťiao-pao to povedal v súvislosti s prípravou novej dohody o obchode a spolupráci medzi Čínou a EÚ.
Premiér vyslovil presvedčenie, že EÚ dokáže prezentovať "víziu" vo vzťahu k Pekingu, vrátane zrušenia embarga na vývoz zbraní do jeho krajiny.
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso povedal, že EÚ potešilo rozhodnutie čínskych úradov, že bude dôrazne postupovať proti produktovým pirátom. Pripomenul však, že európski podnikatelia sa sťažujú na to, že úrady zatiaľ v obmedzovaní nelegálnej výroby nepozorujú nijaké zmeny.
EÚ hodnotí pozitívne, že realizované reformy v Číne smerujú k zníženiu úlohy štátu v národnom hospodárstve. EÚ zoberie tento fakt do úvahy pri skúmaní čínskeho dampingu, ktoré sa môžu skončiť zvýšením ciel na tovary predávané do cudziny pod ich výrobné náklady.
V spoločnom komuniké po skončení rokovania EÚ a Čína konštatujú, že "embargo treba zrušiť". EÚ "uznáva význam tejto témy" a súhlasí s pokračovaním prác na dokončení európskeho kódexu obchodu so zbraňami.
Informovala o tom AP.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:00