StoryEditor

Ministerka práce plánuje rošírenie projektu na podporu tvorby pracovných miest

27.01.2006, 09:40
Autor:
TASRTASR

Pilotný projekt na podporu tvorby pracovných miest pre malých zamestnávateľov do 5 zamestnancov v regiónoch s najvyššou nezamestnanosťou sa stretol s pozitívnou odozvou a potrebou rozšírenia.
Po stretnutí s riaditeľmi úradov práce Košického a Prešovského kraja o tom dnes v Košiciach informovala ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Iveta Radičová.
"Bolo to skoro 3 000 pracovných miest, z toho 991 pre zdravotne postihnutých. Preto chceme projekty tohto typu rozšíriť aj na ďalšie obdobie a pre zamestnávateľov s väčším počtom zamestnancov a všetkých sociálnych aktérov," uviedla ministerka.
Projekt sa realizoval v decembri a o paušálny príspevok na vytvorenie pracovného miesta mohli požiadať samosprávy, neziskové organizácie a školy z Košického, Prešovského, Banskobystrického a Nitrianskeho kraja.
Podľa generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) Rudolfa Sokola nová výzva v rámci rozšíreného projektu by mohla byť zverejnená už v druhej polovici februára. "Bude už pre 7 krajov a až do 20 zamestnancov, pričom jeden balík peňazí bude tvoriť asi 250 miliónov Sk. Paušálnym príspevkom sledujeme najmä to, aby podnikateľský zámer bol životaschopný aj naďalej," uviedol Sokol.
Radičová dnes so šéfmi úradov práce z východného Slovenska diskutovala aj o probléme tzv. úplne nezamestnateľných ľudí, ktorých súčasný trh práce nevie absorbovať. Podľa ministerky riešením môže byť transformácia aktivačného príspevku do podoby dotácie pracovného miesta aj pre zamestnávateľov. "Myslím tým podporu tvorby nízko kvalifikovanej práce nielen samosprávami či mimovládnymi organizáciami, ale aj zamestnávateľmi, ktorí majú skúsenosť s využívaním nižšej kvalifikovanej práce. Tí by mohli takúto pracovnú silu dlhodobejšie uplatniť, prípadne jej pomôcť udržať sa na takomto mieste," povedala. Podľa Radičovej myslieť si, že nájdeme iný nástroj, ktorý z tejto skupiny ľudí urobí atraktívnu pracovnú silu, je ilúzia. Ako dodala, potvrdzuje to neefektívnosť investícií do rôznych vzdelávacích kurzov, ktoré sa ukázali neúspešné.
Úplne čerstvým návrhom z dielne ministerstva práce je aj projekt v rámci aktivačných prác pre rómske komunity, ktoré majú v súčasnosti problém s vykurovaním. Do konca týždňa plánuje ÚPSVAR pripraviť výzvu pre zamestnávateľov vo východoslovenskom regióne, ktorí sú vlastníkmi lesov. Išlo by o 7 okresov, v ktorých je najväčšie osídlenie Rómov. Mohli by bezplatne pozbierať drevo a zároveň vyčistiť lesy. Projekt ráta so zaplatením koordinátorov, ktorí budú prácu organizovať a dohliadať na legálny zber dreva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 20:12