StoryEditor

E.ON chce zjednotiť svoje východoeurópske aktivity

28.06.2006, 17:28
Autor:
TASRTASR

Energetický koncern E.ON vzhľadom na to, že Nemecko sa plánuje vzdať rozvoja v oblasti atómovej energie, vsádza na nukleárnu energiu v zahraničí. "Rozširujeme našu rastovú stratégiu o investičnú ofenzívu do nových elektrární a sietí," uviedol dnes predseda predstavenstva E.ON Energie AG Johannes Teyssen. Na ďalšiu expanziu doma aj v zahraničí je spoločnosť stále pripravená.
Jadrová energia má všade na svete dôležitú úlohu ako energetický zdroj, povedal člen predstavenstva spoločnosti Walter Hohlefelder. "My ako medzinárodný koncern nemôžeme stáť mimo tohto trendu." Pred niekoľkými dňami E.ON zverejnil plán podieľať sa na výstavbe jadrovej elektrárne v Rumunsku.
Vlani koncern po sérií prevzatí výrazne posilnil svoju pozíciu vo východnej Európe. Vďaka tomu, že E.ON po prvý raz do svojej bilancie započítal výsledky dcérskych spoločností v Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku, jeho obrat vlani medziročne vzrástol o 18 % na 23,2 miliardy EUR, čo je v prepočte 885,1 miliardy SKK. Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) sa zvýšil o 9 % na 3,9 miliardy EUR. V tomto roku E.ON očakáva o niečo vyšší zisk ako v roku 2005. Počet zamestnancov sa zvýšil o 21 % na 44 476. Aby koncern mohol účinnejšie riadiť svoje východoeurópske aktivity, mali by byť tieto zlúčené do jedného obchodeného segmentu, ktorý by mal jednotné vedenie v mníchovskej centrále.
K ďalšiemu vývoju cien energií v Nemecku sa koncern nevyjadril. Po chladnej a dlhej zime, ktorá sa prejavila na účtoch za kúrenie, E.ON nezvyšoval ďalej cenu plynu. "Profitovali sme z minulej zimy a veľkého odbytu," uviedol Teyssen. Aké ceny budú platiť od októbra, zostáva zatiaľ otvorené. "Ešte nevieme, či budú vyššie, nižšie alebo rovnaké," dodal.
K vyšetrovaniu Európskej komisie (EK), ktoré vedie proti energetickým koncernom kvôli podozreniu z porušenia pravidiel hospodárskej súťaže, Teyssen povedal: "Nebojíme sa ani verejnej diskusie ani legitímnych opatrení národných a európskych protimonopolných úradov, pretože nemáme čo skrývať." E.ON vraj urobí všetko pre posilnenie trhových síl. EK v máji urobila prehliadku vo viacerých nemeckých energetických koncernoch.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
(1 EUR = 38,150 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 09:15