StoryEditor

Vláda uvoľní z rezervy spolu 9 mil. Sk pre pozostalých po banskom nešťastí

13.12.2006, 12:28
Autor:
TASRTASR

Vláda SR uvoľní zo svojej rezervy spolu 9 miliónov Sk pre pozostalých, 3 manželky a 6 detí, po obetiach banského nešťastia v Hornonitranskych baniach Prievidza.
Nad rámec finančného odškodnenia vyplateného zamestnávateľom Hornonitrianske bane Prievidza, a. s., a jednorazového odškodnenia vyplateného Sociálnou poisťovňou z úrazového poistenia dostane z rozpočtovej rezervy vlády každá manželka a každé dieťa 1 milión Sk. Finančné prostriedky sú určené predovšetkým na uľahčenie života pozostalým rodinám, na zabezpečenie potrieb detí týchto rodín a symbolickú kompenzáciu príjmu z dôvodu straty manžela ako živiteľa rodiny. Prostriedky pre neplnoleté deti budú poukázané na účet ich zákonných zástupcov.
Finančné prostriedky uvoľní Ministerstvo financií (MF) SR pre Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a z účtu MH sa prevedú na účty pozostalých. Tieto prostriedky nepodliehajú zúčtovaniu zo strany pozostalých, ale podliehajú zúčtovaniu zo strany MH v zmysle príslušných pokynov.
Hornonitrianske bane Prievidza, a. s., o.z. Baňu Nováky postihlo 16. novembra 2006 banské nešťastie, ktoré si vyžiadalo štyri ľudské obete.
Ministerka práce sociálnych vecí a rodiny SR odsúhlasila vyplatenie jednorazového príspevku z prostriedkov na humanitárne účely v maximálnej výške, ktorú umožňuje Výnos Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MPSVR, t.j. po 25 000 Sk pre jednotlivé rodiny pozostalých.
Zákon o sociálnom poistení rieši jednorazové odškodnenie pozostalých (manžela, manželky a nezaopatrené deti). Suma jednorazového odškodnenia manželky predstavuje 730násobok denného vymeriavacieho základu, najviac 1 milión Sk a úhrn súm odškodnenia pre nezaopatrené deti po každej obeti nešťastia môže byť najviac 1 milión Sk. V súlade s týmto ustanovením zákona o sociálnom poistení vyplatí Sociálna poisťovňa jednorazové odškodnenie pozostalým po obetiach nešťastia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:47