StoryEditor

MH uvažuje o vodnej elektrárny na Dunaji v spolupráci s Rakúskom

05.04.2007, 17:28
Autor:
TASRTASR

Slovensko po niekoľkých desaťročiach opäť uvažuje o výstavbe novej elektrárne na Dunaji. Hovorca Ministerstva hospodárstva Branislav Zvara dnes pre agentúru APA potvrdil nové úvahy, na základe ktorých by v blízkosti rakúskeho Wolfsthalu mohla vzniknúť vodná elektráreň s výkonom 75 megawattov, čo je 450 gigawatthodín elektrickej energie ročne. Nové zariadenie by mohlo byť pripojené do distribučnej siete už v roku 2015. Na realizácii projektu by sa mohli spoločne podieľať slovenskí a rakúski investori.
Rakúsko-slovenská hranica leží len niekoľko kilometrov pod Hainburger Au, kde v roku 1984 na základe občianskych protestov stroskotal projekt výstavby približne 5-krát väčšej vodnej elektrárne. O elektrárni na slovenskej strane sa diskutuje už od začiatku 90. rokov.
Ak by sa elektráreň Wolfsthal teraz skutočne vybudovala, bola by výrazne menšia ako všetky ostatné rakúske elektrárne na Dunaji. Najmenšia a najmladšia rakúska elektráreň na rieke Dunaj, Wien Freudenau, má plný výkon 172 megawattov a vyrobí ročne miliardu kilowatthodín elektrickej energie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:36