StoryEditor

O dodávateľovi slovenských euromincí najskôr v roku 2008

12.01.2007, 16:43
Autor:
TASRTASR

O výrobcovi slovenských euromincí rozhodne Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) najskôr v roku 2008. Pre TASR sa dnes k tejto otázke vyjadril hovorca NBS Igor Barát.
Súčasná rámcová zmluva NBS s dodávateľom slovenských mincí Mincovňou Kremnica, š. p., umožňuje uzatvárať čiastkové zmluvy na ďalšie obeživo. Podľa dnešného vyjadrenia zástupcu mincovne pre projekty zahraničných mincí Ľuboša Kupca Kremnica predpokladá, že zákazku na slovenské euromince získa. Hovorca NBS Igor Barát však pre TASR spresnil, že napriek existencii rámcovej zmluvy ešte nie je rozhodnuté, kto a pri akých podmienkach bude euromince pre Slovensko vyrábať. O všetkých týchto otázkach, vrátane rozhodnutia o spôsobe výberu dodávateľa, bude ešte rozhodovať Banková rada NBS, a to najskôr v roku 2008.
Mincovňa v Kremnici je technicky pripravená začať raziť euromince už v roku 2008. Spolu s riaditeľmi európskych mincovní pôsobí v rámci pracovnej skupiny Európskej komisie (EK), ktorá má za úlohu riešiť technickú stránku zavedenia euromeny v členských krajinách Európskej únie.
Eurové mince majú jednu stranu spoločnú, druhá strana poskytuje priestor pre národné motívy. Na slovenských eurových minciach bude Dvojkríž na trojvrší (2 eurá, 1 euro), Bratislavský hrad (50, 20 a 10 centov) a Kriváň (5, 2 a 1 cent). Rozhodlo o tom viac než 140 000 hlasujúcich v ankete vyhlásenej NBS v novembri 2005.
Mincovňa Kremnica, š. p., je dlhodobo dodávateľom na Slovensku používaného mincového obeživa. Do roku 2005 vyrábala mince aj pre Slovinsko, ktoré 1. januára 2007 vstúpilo do eurozóny. V súčasnosti razí mince pre ázijské krajiny a začína svoje pôsobenie v južnej a strednej Amerike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:22