StoryEditor

Čaplovič: Prirovnanie DSS k nebankám nie je zneisťovaním občanov

28.01.2007, 15:19
Autor:
TASRTASR

Prirovnanie dôchodkových správcovských spoločností (DSS) k nebankovým subjektom nepovažuje podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič za zneisťovanie občanov. "Je to konštatovanie, ide o problém, ktorý tu môže byť a ktorý môžu tieto správcovské spoločnosti urobiť," povedal dnes v diskusnej relácii STV O 5 minút 12. "Ide nám predovšetkým o to, aby DSS nemohli investovať do rizikového kapitálu," pokračoval Čaplovič.
Podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu sú však DSS kontrolované prísnejšie ako akékoľvek iné finančné inštitúcie na trhu.
Napriek tomu, že pomer odvodov v 1. a 2. pilieri by sa podľa Čaploviča nemal meniť, trvá SDKÚ-DS na ústavnom zákone o ochrane 2. piliera dôchodkového sporenia. "Neustále dochádza k zneisťovaniu občanov, trváme na ústavnom zákone," uviedol Dzurinda. Jeho návrh predloží strana na najbližšom zasadnutí parlamentu.
Podľa Čaploviča dôchodková reforma nebola dobre postavená, ale vláda ju zachová. Ďalším problémom je aj 20-miliardový dlh z 1. piliera, ktorý musí vláda sanovať. "Hľadáme možnosti, ako zabezpečiť občanom v 1. pilieri, aby po 30 rokoch mohli svoje peniaze zužitkovať," dodal Čaplovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:06