StoryEditor

Ratingové agentúry varovali Taliansko pred akýmikoľvek zmenami deficitu a dlhu

23.09.2005, 10:30
Autor:
TASRTASR

Ratingové agentúry Standard & Poor's (S&P) a Fitch Ratings uviedli, že po demisii talianskeho ministra financií Domenica Siniscalca pozorne sledujú akékoľvek zmeny úrovne talianskeho deficitu a dlhu.
Súčasne informovali, že odchod trhmi rešpektovaného technokrata sám o sebe neprinúti agentúry znížiť rating Talianska. Obe agentúry zmenili v uplynulých mesiacoch výhľady ratingu krajiny na negatívne v dôsledku rizika, ktoré pre financie predstavuje stagnujúce hospodárstvo.
Siniscalco rezignoval v noci nadnes, čo oslabilo vládu premiéra Silvia Berlusconiho iba pár mesiacov pred všeobecnými voľbami. Siniscalco sa rozhodol odstúpiť len týždeň pred tým, ako má vláda odsúhlasiť návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.
Agentúra S&P uviedla, že demisia "sčasti odzrkadľuje pretrvávajúce problémy pri hľadaní podpory v nejednotnom talianskom kabinete pre nástroje na zníženie schodku rozpočtu".
Informovala o tom agentúra Reuters.
1 tim gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:42