StoryEditor

Výstavbe závodu Hyundai/Kia pri Žiline hrozí krach

26.08.2005, 09:55
Autor:
TASRTASR
Výstavbe juhokórejskej automobilky Hyundai/Kia pri Žiline hrozí úplný krach. Majitelia pozemkov určených pre nový závod, ktorí ich po nátlaku štátu predali za menej ako ostatní, totiž chcú svoju pôdu späť a už pripravujú právne kroky.

Výstavbe juhokórejskej automobilky Hyundai/Kia pri Žiline hrozí úplný krach. Majitelia pozemkov určených pre nový závod, ktorí ich po nátlaku štátu predali za menej ako ostatní, totiž chcú svoju pôdu späť a už pripravujú právne kroky. Informovala o tom Slovenská televízia v hlavnej spravodajskej relácii.
Niektorí majitelia predali štvorcový meter (m2) pôdy určenej na výstavbu nového závodu za 350 Sk, iní za súdnoznaleckú cenu 140 Sk/m2. Predaj ďalších pozemkov podmieňujú dorovnaním. Keďže vláda zatiaľ nič neurobila, ďalší krok pripravujú ich právnici.
"Išlo by teda o neplatnosť zmlúv z dôvodu tiesne a nápadne nevýhodných podmienok," uviedol právny zástupca vlastníkov pozemkov Maroš Uhaľ. Títo vlastníci totiž predali parcely lacnejšie pod hrozbou vyvlastnenia, k čomu napokon nedošlo. V prípade, že sa občania stanú znova majiteľmi dotknutých pozemkov, opätovne by sa muselo rokovať o ich predaji. Predísť tomu môže iba vláda doplatením kúpnej ceny do 350 Sk.
O takúto kompenzáciu sa už raz neúspešne snažil exminister hospodárstva Pavol Rusko. Na augustové rokovanie vlády pripravoval ďalší návrh na odškodnenie spomínaných majiteľov. "S počudovaním musím prijať takéto iniciatívy, ktoré považujem za populistické a dosť nereálne," reagoval na túto iniciatívu dočasný minister hospodárstva Ivan Mikloš.
Či a v akej podobe pripraví návrh Mikloš, zatiaľ nie je známe. "Potrebujeme sa oboznámiť s problematikou tak, aby sme sa následne vedeli k týmto otázkam vyjadriť," povedal hovorca a poradca ministra financií Peter Papanek. Vláda už nemá na hľadanie riešenia veľa času, pretože automobilka chce spustiť výrobu koncom budúceho roka a stavba je v sklze už dnes.
mal lsu zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 21:22