StoryEditor

Podľa harmonizovanej štatistiky v auguste klesli ceny na Slovensku o 0,1 %

16.09.2005, 11:40
Autor:
TASRTASR

V auguste spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa harmonizovanej štatistiky Európskej únie (EÚ) poklesli o 0,1 %. Medziročne bola cenová hladina vyššia o 2,1 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, porovnateľných v rámci krajín Európskej únie. V domácej štatistike klesli ceny medzimesačne taktiež o 0,1 %, medziročne sa zvýšili o 2 %.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa podľa harmonizovaných údajov znížili hlavne ceny potravín a nealkoholických nápojov, a to o 1,4 %. Ceny odevov a obuvi sa znížili o 0,1 %. Cena v ostatných kategóriách rástli, najvýraznejšie v oblasti dopravy, a to o 1,1 %. Za nimi nasledovali ceny v kategórii rekreácia a kultúra s rastom o 0,3 %, ďalej zdravotníctvo s rastom o 0,2 %, o 0,1 % sa zvýšili spotrebiteľské ceny v kategóriách: alkoholické nápoje a tabak, hotely, kaviarne a reštaurácie, ako aj v oblasti rozličné tovary a služby. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zostali nezmenené ceny v kategórii bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, ďalej v oblasti nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu. Ceny sa nemenili v pošte a telekomunikáciách, k posunu nedošlo ani v cenách vzdelávania.
Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa začali zostavovať s cieľom zabezpečiť porovnateľnosť indexov spotrebiteľských cien jednotlivých krajín v rámci EÚ. Zároveň sú základom pre výpočet Európskeho indexu spotrebiteľských cien a Indexu spotrebiteľských cien európskej ekonomickej oblasti. Rozdiel medzi harmonizovanými a domácimi údajmi spočíva v komoditách zahrnutých do spotrebného koša. Spotrebný kôš harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien totiž na rozdiel od koša domáceho indexu rastu cien zahŕňa tovary, ktoré sú obchodované minimálne v dvoch krajinách EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:23