StoryEditor

Maďarský premiér je pripravený vetovať návrh rozpočtu EÚ

12.12.2005, 16:39
Autor:
TASRTASR

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány je pripravený vetovať nový britský návrh dlhodobého rozpočtu EÚ, ak nebude slúžiť maďarským záujmom.
Gyurcsány vyhlásil pred národným parlamentom, že do Bruselu pôjde bojovať za to, aby Maďarsko bolo medzi troma členskými štátmi, ktoré dostanú od EÚ najvyššiu pomoc v prepočte na obyvateľa. Vo štvrtok a piatok sa v Bruseli uskutoční summit o rozpočte únie na roky 2007 - 2013.
"V prípade, že nový britský návrh rozpočtu nebude vyhovovať väčšine dôležitých záujmov Maďarska, potom voči nemu vznesiem v záujme maďarských záujmov veto," povedal Gyurcsány.
Predseda maďarskej vlády hovoril o plánoch svojej krajiny aj s predsedom Európskej komisie (EK) José Manuelom Barrosom. "Chcem to povedať veľmi jasne: sú ciele, pri ktorých nepristúpime na kompromis. Najdôležitejší z nich je ten, aby mala Európa rozpočet vyhovujúci osobitným maďarským... zámerom a potrebám," dodal.
Prvý britský návrh rozpočtu bol minulý týždeň takmer jednohlasne odmietnutý. Tento návrh sa snažil znížiť o 14 miliárd EUR, v prepočte 532 miliárd SKK, rozvojovú pomoc pre nové členské krajiny.
Gyurcsány tiež povedal, že nový rozpočet by mal umožniť Maďarsku využiť fondy únie nielen na výstavbu diaľnic, ale aj ciest druhej triedy a obnovu panelových domov.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 38,054 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:42