StoryEditor

Stavbári z firmy Skanska BS začali s razením troch tunelov v Helsinkách

22.08.2005, 14:05
Autor:
TASRTASR

razením troch tunelov, dvoch cestných a jedného železničného, začali dnes stavbári prievidzskej firmy Skanska BS v Helsinkách. Zákazku na výstavbu troch tunelov v dĺžke 900 metrov a v hodnote viac ako 90 miliónov Sk chcú dokončiť už v decembri tohto roku, pred Vianocami.
"Nové tunely budú súčasťou napojenia prístavu pri Helsinkách na existujúcu dopravnú sieť. Špecialisti z Prievidze tak prispejú k odľahčeniu dopravy v hlavnom meste," uviedol pre TASR vedúci odboru marketingu a. s. Skanska BS (predtým Banské stavby Prievidza) Milan Cagáň.
Zákazku podľa jeho slov získali prievidzskí tunelári aj vďaka skúsenostiam zo stavieb tunelov v Nemecku, Sýrii, Slovinsku a naposledy v Taliansku. Skanska BS pôsobí vo Fínsku od roku 2004. Na ostrove Aland robí betonárske práce na podzemnej čistiarni odpadových vôd v hodnote približne 35 miliónov Sk.
Cestný tunel Porvarilahti pozostáva z dvoch 1,5 km dlhých paralelných diaľničných rúr. Prievidžania stavajú úseky dlhé 350 a 200 metrov. Na železničnom tuneli Labbacka s dĺžkou 623 metrov razia 350-metrový úsek. "Skúškou našich schopností bude razenie všetkých troch tunelov z jedného portálu. Vyžiada si to dokonalú organizáciu práce ľudí a techniky. Využijeme najmodernejšie raziace stroje riadené počítačmi," povedal vedúci stavby Milan Pastierik.
Kontrakt na výstavbu troch tunelov pri Helsinkách podpísala Skanska BS so spoločnosťou Skanska Tekra OY Helsinki, ktorá je jednou z hlavných obchodných jednotiek spoločnosti Skanska, a lídrom na fínskom stavebnom trhu. Podľa hlavného projektového manažéra a. s. Skanska BS Antona Petka, "po skončení razenia tunela Sitina v Bratislave sú zahraničné zákazky vhodnou náhradou na využitie kapacít strojov a ľudí, kým nezískame nové možnosti práce na výstavbe tunelov na Slovensku".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:36