StoryEditor

Ministri financií EÚ sa radia, čo s drahou ropou

09.09.2005, 19:04
Autor:
TASRTASR

Ministri financií členských štátov Európskej únie rokujú dnes v britskom Manchestri o tom, ako odpovedať na stále rastúce ceny ropy, z ktorých čoraz viac profitujú ropné spoločnosti, ale ktoré čoraz viac negatívne doliehajú na podniky a domácnosti.
Dvojdňová neformálna schôdzka sa začala rokovaním ministrov tzv. euroskupiny, ktorú tvorí 12 členských štátov so spoločnou menou euro. Popoludní sa k nim pridajú ministri z ostatných krajín EÚ, vrátane slovenského ministra Ivana Mikloša.
Drahá ropa, jej dôsledky na hospodársky rast a opatrenia, ktoré by mohli zmierniť jej vysoké ceny, sú hlavnou témou rokovaní v Manchestri.
Britský minister financií Gordon Brown dnes v denníku Financial Times predpovedá, že rast európskej ekonomiky sa v dôsledku drahej ropy spomalí na 1,2 %, hoci Európska komisia začiatkom roka očakávala rast 2 %.
Viaceré európske vlády sú pod obrovským tlakom dopravcov a zástupcov ďalších energeticky náročných dopravcov, aby kompenzovali drahú ropu alebo viac zaťažili profitujúce ropné spoločnosti. Kamionisti či taxikári napríklad v Belgicku sa už vyhrážajú zablokovaním ciest.
Francúzsky minister pred cestou do Manchestru v televízii oznámil, že zrejme bude nútený uvaliť na ropné spoločnosti novú daň, aby zmiernil ťarchu podnikov a domácností.
Zatiaľ čo rafinérsky gigant Total dosahoval v 1. polroku hodinový zisk asi 1,5 milióna EUR, v prepočte 57,2 milióna SKK, cena paliva na kúrenie pre domácnosti sa v mnohých miestach zvýšila takmer o tretinu.
Ministri budú preto diskutovať o národných opatreniach, ktoré by mohli prijať na zľahčenie situácie. Belgicko i Francúzsko plánujú dať akési energetické šeky - príspevky na kúrenie či benzín.
Európska komisia síce nie ochotná súhlasiť s kompenzáciami pre domácnosti s nižšími príjmami, varuje však pred opatreniami, ktoré by zvýhodnili určité sektory a celkom iste vyvolali vlnu požiadaviek ostatných odvetví.
(1 EUR = 38,151 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 21:05