StoryEditor

Americkí politici vyvíjajú na Fed nátlak, aby nezvyšoval úroky

08.09.2005, 18:23
Autor:
TASRTASR

Hurikán Katrina zvýšil tlak na americkú centrálnu banku, Federálny rezervný systém, Fed, aby sa odklonila od kurzu "výdatného" zvyšovania úrokov. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt. Nielen ekonómovia, ale aj politici z oboch hlavných strán krajiny vyzvali Fed, aby urobil prestávku vo zvyšovaní úrokov na zasadnutí svojho Výboru pre operácie na voľnom trhu (FMOC), ktoré sa uskutoční 20. septembra.
Zastavenie rastu úrokovej miery Fedom, ktorý ich na desať etáp zvýšil z 1 na 3,5 % nie je však podľa ekonóma newyorskej investičnej banky Bear Stears Johna Rydinga bez rizika. Cenou za jej nezvýšenie by bolo prudké zvýšenie inflácie. K tomuto záveru dospel s ohľadom na rast cien energií v krajine a pokles tempa rastu produktivity práce, pričom mzdy rastú.
Iní ekonómovia sa domnievajú, že obnova miest a obcí, ako aj infraštruktúry po skaze, ktorú priniesol hurikán Katrina, dá americkej ekonomike nové rastové impulzy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:29