StoryEditor

Počet platobných kariet, ktoré v ČR ohrozil vírus z USA, prudko rastie

22.06.2005, 12:54
Autor:
TASRTASR

Počet platobných kariet, ktoré v Českej republike ohrozil vírus z USA, prudko rastie. Podľa informácií českého denníka Právo ide už o takmer 1 000 kariet. Toto číslo však zrejme nebude konečné. Po ČSOB a Komerčnej banke prikročili k výmene ohrozených platobných kariet aj Česká spořitelna (ČS), GE Money Bank a HVB Bank.
Napríklad GE Money Bank zablokovala či uviedla na tzv. stoplist zatiaľ 216 platobných kariet a rovnako ako ďalšie peňažné ústavy bezplatne vydáva postihnutým klientom karty nové. "Cieľom je ochrana klientov a prevencia pred možným neštandardným zaobchádzaním s platobnou kartou," povedala hovorkyňa banky Eva Chaloupková.
"Analyzujeme priebežne informácie od asociácií VISA a MasterCard o možnom ohrození jednotlivých kariet našich klientov. Z našich viac ako 2,5 milióna kariet sme zablokovali asi 30," potvrdila aj hovorkyňa ČS Klára Gajdušková. U žiadnej z doteraz identifikovaných kariet však podľa nej nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo zneužitia.
Klientom, ktorí sú teraz v zahraničí a nemôžu si kartu zatiaľ vymeniť, sú banky na požiadanie schopné zablokovanú kartu sprístupniť. "To v praxi znamená, že sa klient pred uskutočnením transakcie spojí s našou bankou a my mu kartu na danú chvíľu odomkneme. Potom sa karta opäť uzamkne a je tak chránená proti neoprávnenej manipulácii," vysvetlila hovorkyňa HVB Bank Petra Kopecká.
Podľa vedenia ČSOB sa blokovanie kariet a expresné vydávanie nových kariet týka iba klientov, ktorí nimi platili na území USA medzi augustom 2004 a májom 2005.
Držiteľ karty jej napadnutie vírusom nepozná. Prostredníctvom počítačového vírusu sa môže hacker dostať k menám a číslam účtov, podľa bankárov však riziko vylúpenia nehrozí, pretože páchateľ nepozná PIN.
Klient sa spravidla nemôže proti zneužitiu karty nijako brániť, len tým, že si pravidelne starostlivo skontroluje výpis a v prípade podozrivého pohybu na účte neodkladne upozorní banku. Pri prípadnom zneužití karty by mal vzniknutú škodu uhradiť jej vydavateľ alebo obchodník, ktorý páchateľovi dovolil s ňou vykonať transakciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:10