StoryEditor

Merania rýchlosti internetu od VÚS sú podľa Orange tendenčné a zavádzajúce

28.11.2006, 08:55

Kontrolné merania Výskumného ústavu spojov, n. o. (VÚS), na ktoré sa odvoláva spoločnosť T-Mobile Slovensko a z ktorých malo vyplynúť, že "služba Rýchly internet výrazne prekonáva Orange internet expres", považuje spoločnosť Orange Slovensko za tendenčné a zavádzajúce.
Podľa hovorcu spoločnosti Orange Slovensko Petra Tótha kontrolné merania boli vykonané na základe zadania spoločnosti T-Mobile, ktorá ich aj financovala. "Závery, ktoré T-Mobile prezentoval v tlači, neboli súčasťou záverečného protokolu o meraní a spoločnosť Orange ich preto považuje za tendenčné a zavádzajúce," vyhlásil Tóth.
V súvislosti s tvrdením, že Rýchly internet dosiahol podľa meraní VÚS lepšie výsledky v sťahovaní súborov, načítavaní webových stránok, posielaní e-mailových správ a v odozve siete ako Orange internet expres, Tóth konštatoval: "Spoločnosť T-Mobile neuviedla, ktorá služba Rýchly internet bola predmetom kontrolných meraní. Podľa neho z informácií na internetovej stránke spoločnosti T-Mobile vyplýva, že spoločnosť v súčasnosti poskytuje dve verzie služby Rýchly internet za porovnateľných podmienok ako Orange internet expres - Rýchly internet 2 a Rýchly internet 10. "Obidve služby podporujú maximálnu prenosovú rýchlosť do 512 kbit/s. Orange v súčasnosti poskytuje vysokorýchlostný mobilný prístup k internetu prostredníctvom technológie HSDPA so službou Orange internet expres s prenosovými rýchlosťami do 3,6 Mbit/s, a to s najlepším pokrytím - všetkých slovenských miest nad 20 000 obyvateľov," spresnil ďalej Tóth. Podľa hovorcu T-Mobile Martina Vidana je však maximálna prenosová rýchlosť Rýchleho internetu 2 Mbit/s.
Za rovnako zavádzajúce považuje Orange prezentované informácie aj pokiaľ bolo zámerom správy prezentovať možnosti technológií Flash-OFDM a HSDPA. "Spoločnosť Orange Slovensko vykonáva dlhodobo, neustále a pravidelne kontrolné merania kvality služby Orange internet expres, a to aj v porovnaní s konkurenčnými službami mobilného internetového pripojenia. Výsledky týchto meraní, ktoré sa vykonávajú podľa kontrolovaných postupov, sa výrazne odlišujú od údajov prezentovaných spoločnosťou T-Mobile. Výrazne iné výsledky vyplývajú i z porovnaní technológií Flash-OFDM a HSDPA získaných aj z medzinárodných zdrojov," dodal na záver Tóth.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:04