StoryEditor

Fed očakáva v najbližších dvoch rokoch mierny rast americkej ekonomiky

14.02.2007, 19:39
Autor:
TASRTASR

Prezident americkej centrálnej banky Fed Ben Bernanke dnes pred Kongresom uviedol, že americká ekonomika bude v tomto roku pokračovať v miernom raste. A to aj napriek tomu, že sa musí vyrovnať s ochladením realitného trhu. Dodal, že podľa prognózy Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, by inflácia mala pokračovať v poklese.
Podľa Bernankeho by v tomto a budúcom roku mal síce k utlmeniu inflačných rizík pomôcť pokles cien energií a surovín, varoval však, že inflačné nebezpečenstvo stále existuje. Šéf Fed načrtol pred Kongresom vo svojej polročnej hospodárskej správe optimistický obraz americkej ekonomiky. Výhľad pre domácnosti nazval dobrým a situáciu spoločností dokonca excelentnou.
"Existuje niekoľko signálov, že inflačný tlak začína poľavovať," uviedol Bernanke. Rizikom zostáva malá ponuka pracovných síl. Aj budúci vývoj cien energií a surovín sa dá predpovedať iba ťažko. V tomto roku Fed očakáva jadrovú infláciu, teda infláciu bez započítania volatilných cien energií a potravín, na úrovni medzi 2 až 2,25 % a v budúcom roku medzi 1,75 a 2 %.
Americká ekonomika by mala v tomto aj v budúcom roku rásť miernym tempom. Rýchlosť konjunktúry sa podľa Bernankeho zvýši potom, čo hospodárstvo prekoná šok z ochladenia realitného trhu. V tomto roku šéf Fed očakáva rast americkej ekonomiky na úrovni 2,5 až 3 % a v roku 2008 medzi 2,75 až 3 %. Miera nezamestnanosti by sa v tomto aj budúcom roku mala pohybovať medzi 4,5 a 4,75 %.
Podľa analytikov Bernankeho vyjadrenia naznačujú, že Fed nebude v dohľadnom čase meniť úrokové sadzby. "Myslím, že Fed nemá dôvod sprísňovať alebo uvoľňovať svoju menovú politiku," uviedol analytik investičnej spoločnosti Sage Advisory Services Mark MacQueen.
Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) Federálneho rezervného systému, ktorý rozhoduje o výške úrokových sadzieb v USA, koncom januára piaty raz po sebe ponechal hlavnú úrokovú mieru na 5,25 %. Predtým počas cyklu sprísňovania menovej politiky zvýšil úrokové sadzby 17-krát po sebe o 25 bázických bodov.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 06:47