StoryEditor

Rozdelenie SPP nebude mať negatívny vplyv na ceny plynu

16.05.2006, 17:44
Autor:
TASRTASR
Slovenský plynárenský priemysel sa od 1. júla 2006 rozdelí na tri samostatné akciové spoločnosti (distribúcia, preprava a SPP). Stane sa tak na základe tzv. právneho unbundlingu, ktorý schválilo dnešné valné zhromaždenie spoločnosti.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., sa od 1. júla 2006 rozdelí na tri samostatné akciové spoločnosti, a to SPP - distribúcia, SPP - preprava a SPP. Stane sa tak na základe tzv. právneho unbundlingu, ktorý schválilo dnešné valné zhromaždenie spoločnosti. Podľa vedenia podniku nebude mať tento krok negatívny vplyv na predajné ceny zemného plynu.
V najbližších týždňoch SPP prevedie aktíva súvisiace s distribúciou a prepravou plynu na príslušné dcérske spoločnosti SPP - distribúcia a SPP - preprava. Hodnota presunutého majetku bude známa po ukončení tohto procesu. V materskej spoločnosti SPP zostane obchod s plynom, obslužné a servisné aktivity. Spoločnosť SPP - distribúcia sa bude zaoberať distribúciou zemného plynu odberateľom na Slovensku, za aktivity v oblasti prepravy cez územie SR bude zodpovedná druhá dcéra SPP - preprava.
Samotný akt právneho odčlenenia nebude mať významnejšie dopady na súčasných odberateľov plynu, pretože obchodná činnosť zostane naďalej v materskej spoločnosti. Jej prostredníctvom budú môcť zákazníci vybaviť na jednom mieste všetko od pripojenia k distribučnej sieti až po riešenie bežných otázok spojených s odberom plynu.
Princípy právneho unbundlingu SPP schválila slovenská vláda v októbri 2005. Jeho cieľom je vytvoriť nezávislých sieťových operátorov pre prepravu a distribúciu, ktorí by posilnili transparentný a nediskriminačný prístup do plynárenskej siete iným obchodníkom so zemným plynom. Túto povinnosť musia splniť všetky energetické spoločnosti pôsobiace na trhu Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 19:45